Trabi-Treffen Anklam wederom afgeblazen

De 26e internationale Trabant-ontmoeting op het vliegveld van Anklam mag maar niet georganiseerd worden. Jens Rüberg, voorzitter van de ‘Trabbi Buggy Club ’93’, heeft geen andere keuze dan het dit jaar weer officieel te maken: De traditionele Trabbi-bijeenkomst tijdens het Hemelvaartweekend moet worden afgelast vanwege de coronapandemie. Na gesprekken met de stad Anklam en de betrokken autoriteiten is dat het enige mogelijke gevolg. Dit keer had de club, geleerd door de ervaringen van het annuleren vorig jaar, geluk voor wat betreft kosten: In diverse overeenkomst had men een annuleringsclausule laten opnemen.

Twaalf maanden geleden, na het einde van de cultbijeenkomst, bleef de ‘Trabbi Buggy Club’ achter met een enorme berg schulden. De bijna 60.000 euro kon alleen worden betaald met de hulp van vele donateurs en sponsors. “We hebben de laatste rekening in dit verband pas in september betaald”, zegt Jens Rüberg over de moeilijkheden van die tijd en hij is niet zonder reden trots op de solidariteit in de Duitse IFA-scene, die niet in de laatste plaats heeft bijgedragen aan het verzamelen van het geld. Zoals zoveel clubs worden Trabbi-fans hard getroffen door de huidige pandemieregels.

Het verenigingsleven in de werkplaatsen en hallen van Quilow staat de afgelopen maanden bijna stil, meldt Jens Rüberg. De beste Trabbi-selectie moest worden geannuleerd en er komen momenteel maar heel weinig Trabbi- en Ostmobile-enthousiastelingen naar Quilow om aan hun auto’s te klussen. Rüberg zelf en zijn zoon Jonas restaureren momenteel een oude Wartburg, ook om geld in te zamelen voor de vereniging als deze ‘schuurvondst’ wordt verkocht. De grote tentoonstellingshal en alles eromheen moet immers ook vermaakt worden.

De laatste Wartburg rolde 30 jaar geleden van de productielijn in Eisenach. Dus nu zijn alle Wartburgs echt echte oldtimers. Volgens Rüberg rijden er nog steeds zo’n 8.400 auto’s uit deze serie over straat. Er zijn er nog een paar met de Trabant. “Dat zouden nog steeds tussen de 38.000 en 39.000 auto’s moeten zijn”, schat de auto-expert. Hij hoopt dat de liefde voor dit type auto zal doorgaan naar de volgende generatie. In de volgende stap, na deze Corona- pauze, is het echter belangrijk om weer aan de slag te gaan in de ware zin van het woord.

“Het wordt een flinke show van kracht”, zegt Rüberg. Naast het grote Trabbi-evenement op het vliegveld van Anklam hebben de organisatoren ook de jaarlijkse Simson en MZ-reis op 1 mei afgelast. Dit evenement had kunnen plaatsvinden onder het mom van een demonstratie, maar de initiatiefnemers van de Trabbi-vereniging willen bewust apolitiek blijven en blijven handelen. “We zullen blijven rijden en kijken wat Corona ons nog meer gaat brengen”, besluit de clubvoorzitter als we hem vragen naar zijn vooruitzichten voor de komende maanden. De Vorpommern-rally op 26 juni staat dus nog steeds op de agenda, aangezien je op afstand bent en iedereen met zijn eigen auto op pad is. “Dat werkt misschien zelfs”, zo besluit Jens Rüberg hoopvol.

Geef een reactie