TV-Tip: Kinderen van de Muur

In de ochtend van 13 augustus 1961 sloten veiligheidstroepen van de DDR de sectorgrens in Berlijn af. De overgang van Oost naar West werd geblokkeerd, de stad was vanaf dat moment verdeeld in twee helften – gedurende 28 jaar. De Berlijnse Muur werd een symbool van de naoorlogse orde. RBB Fernsehen herinnert met diverse programma’s aan de bouw van de Muur. “Wir Kinder der Mauer” is een gezamenlijke productie van alle ARD-stations onder leiding van NDR, RBB en MDR. De uitzending is ook online te bekijken.

De dag dat de Muur werd gebouwd, zal voor lange tijd het leven van veel kinderen en jongeren bepalen. Meer nog dan volwassenen zijn ze volledig overgeleverd aan wat er gaande is, machteloos als het gaat om politiek en gezinsbeslissingen. Al 28 jaar zijn de muur en het prikkeldraad een gevonden realiteit in haar leven. Sommigen komen in opstand tegen hun vooraf bepaalde levenspad, anderen leggen zich neer bij de verdeeldheid die families heeft verscheurd, mensen heeft ontworteld en geliefden heeft gescheiden. Talloze jonge Oost-Duitsers hebben familie in het Westen, maar meer dan af en toe een West-pakket en een occasioneel bezoek zijn decennialang ondenkbaar. De werelden van het leven lopen uiteen.

Maar minstens 1,25 miljoen mensen verlaten het land tussen de Elbe en de Oder nadat de muur is gebouwd. Sommigen zijn amper 18 jaar oud en riskeren daarmee hun leven. In heel West-Duitsland, van Sylt tot aan de Starnberger See, groeien kinderen op wiens families Oost-Duitse wortels hebben. Gezinsbeslissingen beïnvloeden het leven van kinderen ook in de tegenovergestelde richting: elk jaar gaan meer dan 1.000 West-Duitsers naar de DDR om daar permanent te wonen.

“Wir Kinder der Mauer” van Kristin Siebert en Christian von Brockhausen vertelt het verhaal van deze jongeren tussen 1961 en 1989 voor televisie, mediatheek en radio. Het bijzondere aan deze ARD-coproductie, gemaakt door ECO Media: Dit verhaal bevindt zich in heel Duitsland. Als je tegenwoordig aan de Muur denkt, denk je reflexmatig aan Berlijn. Maar de geschiedenis van de divisie is lang. Overal in de Bondsrepubliek Duitsland zijn er tegenwoordig mensen die rechtstreeks werden beïnvloed door de bouw van de Muur en de verdeling, wier leven er zonder dit keerpunt anders zou hebben uitgezien.

Geef een reactie