Erich Mielke – Meister der Angst

Vorig jaar was in de Duitse bioscopen ‘Erich Mielke – Meister der Angst’, een docudrama over de meest gevreesde en gehate man achter het IJzeren Gordijn en de Berlijnse Muur getoond. Nadat hij onder meer gevochten had in de Spaanse Burgeroorlog en zelfs enige tijd in België verbleef, richte Erich Mielke in 1950 de Stasi op.

Hij leidde 39 jaar lang de Oost-Duitse geheime dienst, en bracht tienduizenden tegenstanders van het regime in de gevangenis. Vele oppositieleden, intellectuelen en Republikflüchtlinge werden gemarteld en/of vermoord.

Mielke was verantwoordelijk voor het permanente angstklimaat dat in de DDR werd onderhouden door 180.000 spionnen en circa 90.000 informanten.

Zelf beschouwde hij zich als een humanist. Bij zijn eerste en enige toespraak voor de Volkskammer op 13 november 1989, daags na de Val van de Muur, sprak hij de legendarische woorden: ‘Ich liebe doch alle Menschen… (hoongelach) …. Ich setze mich doch dafür ein. Also ich bitte um Verständnis. Wenn ich das gemacht haben sollte, dann bitte ich um Verzeihung für diesen Fehler’.

De film geeft een deugdelijke inkijk in de psyche en de motieven van de behoeder van de ‘socialistische heilstaat’.

Geef een reactie