TV-Tip: Een Stasi-mol bij de NSA

Vanavond om 20.15 uur zal op ARTE een TV-film te zien zijn, waarin het ongelooflijke verhaal van sergeant Carney centraal zal staan. Hij werd in het voorjaar van 1991 ontvoerd door een speciale eenheid van de Amerikaanse geheime dienst NSA.

De reconstructie vArtean dit spionageverhaal geeft verbazingwekkende inzichten in het dagelijkse leven van agenten en presenteert scènes die anders alleen in Hollywood-films te zien zijn. De geheime carrière van ex-agent Jeffrey Carney laat ook zien dat verraders niet kunnen rekenen op genade, welke motieven hun daden ook hebben bepaald.

De voormalige agent Jeffrey Carney wordt in 1991 ontvoerd door een speciaal bevel van de Amerikaanse geheime dienst NSA – in de open straat, op klaarlichte dag, midden in Berlijn. Jeffrey M. Carney alias Kid alias Jens Karney: Hij is een man met veel gezichten. Een verrader die zelf verraden zal worden. Een van de meest succesvolle agenten van de Koude Oorlog. Edward Snowden is niet de eerste die zijn cliënt neerstak. En hij is niet de eerste die door de geheime dienst wordt gestraft omdat er geen gratie is voor verraders, en Jeffrey Carney kon niet rekenen op coulance toen hij in 1991 door zijn voormalige collega’s in Berlijn werd gekidnapt.

Zeven jaar eerder: Carney is een zeer jonge 19-jarige en gestationeerd in West-Berlijn als NSA-spion toen hij in april 1983 beslist om de geheimen van de NSA te onthullen aan de Staatsveiligheidsdienst van de DDR. Carney wordt al snel een van de absolute topagenten in de DDR. De schade die hij de VS heeft toegebracht, zou ongeveer $ 15 miljard bedragen.

De reconstructie van dit spionageverhaal geeft verbazingwekkende inzichten in het alledaagse agentenleven en presenteert scènes die anders alleen in Hollywood-films te zien zijn. Maar de geheime carrière van Jeffrey Carney laat ook zien dat verraders niet kunnen rekenen op genade, welke motieven hun daden ook hebben bepaald. En dat er blijkbaar nauwelijks grenzen zijn voor de ‘wrekers’ van de NSA.

Geef een reactie