Hoe Rusland wrijft tegen de ‘ijzeren’ Cheka-oprichter Dzerzhinsky

Felix Dzerzhinsky (1877-1926), de oprichter en hoofd van de eerste Sovjet geheime politie, blijft tot op de dag van vandaag discussies veroorzaken in Rusland. Voor sommigen is hij een nationale held, voor anderen is hij in ieder geval gedeeltelijk verantwoordelijk voor de ‘Rode Terreur’ in de jaren twintig van de vorige eeuw.

Stelt u zich eens voor: in de jaren 1870 werd een jonge jongen geboren in de familie van opgeleide Poolse aristocraten met acht kinderen. Ze wonen samen in een klein dorpje. De kleine houdt van al zijn familieleden en gelooft heel erg in God, wil zelfs katholiek priester worden. Hoe denk je dat zijn leven verder zal gaan?

Het is die kleine katholieke jongen die later een van de meest meedogenloze atheïstische revolutionairen en beul van ontelbare mensen zou worden. Zijn naam is Felix Dzerzhinsky. En decennia later, in de jaren twintig, schreef hij in een brief aan zijn zus: “Voor velen is er geen vreselijkere naam dan de mijne.”

In 1895 sloot de jonge Dzerzhinsky zich aan bij een groep Marxisten. Zijn Poolse thuisland maakte toen deel uit van het Russische rijk. Hij werd van school gestuurd op verdenking van revolutionaire activiteiten. Toen begon voor hem een ​​lange strijd tegen het systeem.

Als lid van de Russische Sociaal-Democratische Arbeiderspartij bracht hij later elf jaar in de gevangenis en in ballingschap door. Hij werd pas vrijgelaten na de Februarirevolutie van 1917. Hij sloot zich onmiddellijk aan bij de bolsjewieken, die vervolgens in oktober de macht overnamen in Rusland .

Lenin zelf prees Dzerzhinsky’s ‘ijzeren wil’ en bekwaamheid. Op 20 december 1917 werd hij daarom benoemd tot directeur van de nieuw opgerichte binnenlandse geheime dienst, de Buitengewone Commissie voor de Bestrijding van Contrarevolutie en Sabotage, of kortweg Tsjeka. Deze organisatie was de voorloper van alle latere Sovjet geheime diensten: OGPU, NKVD, KGB en de Russische FSB.

De eerste vijf jaar van het bolsjewistische bewind, van 1917 tot 1922, waren zwaar. Een felle burgeroorlog woedde in het land door de anti-communistische aanhangers van de monarchie. De jonge communistische staat moest deze bestrijden en zegevieren. De Cheka werd daarom belast met de taak om elke versterking van de contrarevolutionaire krachten te voorkomen. Bovendien kregen de Chekisten bijna onbeperkte macht. Ze konden praktisch iedereen arresteren en executeren. Daarbij hoefden ze slechts te vertrouwen op de uitspraken van hun eigen zeer korte ‘revolutionaire rechtbanken’.

Als hoofd van dit repressiesysteem was Dzerzhinsky brutaal. ‘Gearresteerde samenzweerders moeten zo snel mogelijk worden geëxecuteerd’, schreef hij ooit aan een van zijn ondergeschikten in Oekraïne. ‘Wees niet te veel bezig met de processen. Schiet ze neer.’ Tegelijkertijd bevatten zijn schriftelijke instructies echter ook oproepen om niet buitensporig te werk te gaan en alleen degenen op te sluiten wiens schuld zonder twijfel is vastgesteld.

Dzerzhinsky diende zijn regering koeltjes en stelde elk executiebevel samen met de volle overtuiging dat hij aan de goede kant stond. In het dagelijks leven werd hij als een asceet beschouwd. Met zijn lange, puntige gezicht zag hij eruit als een kruisvaarder die zich aan zijn missie onderwerpen.

Dzerzjinski’s bolsjewistische metgezel en later staatshoofd van de Sovjet-Unie, Josef Stalin, beschreef Dzerzjinski na zijn dood in 1926 als een ‘onderdanige ridder van het proletariaat’. Nog beroemder dan dit citaat was echter de bijnaam ‘IJzeren Felix’.

Historici discussiëren over de aantallen tot op de dag van vandaag: hoeveel mensenlevens heeft de ‘Rode Terreur’ de Cheka echt gekost tijdens de burgeroorlog? De cijfers variëren van 50.000 tot een miljoen slachtoffers, afhankelijk van de specifieke berekeningsmethode.

Het is niet verwonderlijk dat de eerste Tsjeka-baas Dzerzhinsky in die tijd een wrede reputatie verwierf, die in ieder geval het meer liberale deel van de Russische samenleving zich tot op de dag van vandaag herinnert. Zo schrijft journalist en historicus Leinid Mletschin in zijn artikel over de ‘IJzeren Felix’: ‘Hij zag zichzelf als bevrijd van alle morele normen’. Volgens Mletschin was het Dzerzhinsky die het systeem van geweld oprichtte op basis waarvan Stalin vervolgens in de jaren dertig zijn brute repressie kon uitvoeren.

Tegelijkertijd argumenteren degenen die de persoonlijkheid van Dzerzhinsky in de Russische geschiedenis steunen vanuit een ander perspectief: de Sovjet-geheime politie vervolgde niet alleen mensen, maar beschermde ook de samenleving als geheel. Zo noemde de historicus en voormalig FSB-officier Alexander Sdanowitsch de Sovjet-geheime dienst, de ooit gestichte Dzerzhinsky, ‘een van de machtigste van de 20e eeuw’.

Bovendien toonde Dzerzhinsky zijn talent als economisch expert in de jaren 1924 tot 1926 en presenteerde hij de regeringselite ook een systeem voor weeshuizen en kindercommunes, dat het probleem van dakloze wezen na de burgeroorlog zou moeten oplossen. In een brief licht Dzerzhinsky zijn motivatie toe: “Ik hou van kinderen als geen ander in de wereld.”

Hoe controversieel het 90 jaar geleden ook leek, de persoon van Dzerzhinsky en zijn historische nalatenschap zijn vandaag de dag nog steeds controversieel. In 1991, kort voor de definitieve ineenstorting van de Sovjet-Unie, verwijderde het stadsbestuur van Moskou het Dzerzhinsky-monument uit 1958 op het Lubyanka-plein, pal voor het hoofdkwartier van de KGB (nu FSB). Dit werd beschouwd als de enige mogelijke preventieve maatregel voordat demonstranten het monument voor het symbool van de Russische geheime diensten vernietigen. Vandaag zijn er echter weer stemmen die de ‘IJzeren Felix’ graag weer willen zien voor de beruchte Lubyanka. In een onderzoek van 2015 door het Levada Center was 49 procent van de ondervraagden voorstander van het terugbrengen van het Dzerzhinsky-monument naar het Lubyanka-plein. De autoriteiten hebben niet gereageerd.

Dat is de reden waarom er tot op de dag van vandaag Dzerzhinsky-pleinen en straten in heel Rusland zijn. En in Moskou, in het Museon Sculptuur Park, staat hij in het verlengde van andere voormalige communistische leiders. Wie wil, kan hem hier ‘ontmoeten’, de ‘ridder van het proletariaat’: zo groot en donker en koud als hij tijdens zijn leven moet zijn geweest.

Geef een reactie