TV-Tip: Ballon vrijdag op Canvas

Een waargebeurd verhaal uit Oost-Duitsland in 1979 zal aanstaande vrijdag om 22.10u op Canvas worden uitgezonden: Ballon. In volle Koude Oorlog dromen de families Strelzyk en Wetzel ervan om naar het Westen te vluchten. Hun plan: een luchtballon bouwen en ermee de grens overvliegen…

Waargebeurd maar daarom niet minder bizar verhaal over twee families die besluiten om uit het communistische Oost-Duitsland te ontsnappen per zelfgemaakte heteluchtballon.
Wie na 1949 in de DDR geboren werd, kon tientallen jaren niet spontaan naar het Westen vertrekken. De poort naar de uitgang bleef potdicht.

Ballon
Ook de twee Oost-Duitse gezinnen uit deze spannende film zaten opgesloten achter het IJzeren Gordijn. Om hun situatie te ontvluchten bedachten ze eind jaren 70 een spectaculaire list: met een eigengemaakte heteluchtballon de grens naar West-Duitsland overvliegen.

Maar nadat eerste mislukte poging, zat de Stasi de gezinnen vrijwel direct op de hielen.

Deze in Duitsland succesvolle, mooi aangeklede film is behoorlijk meeslepend. Bij vlagen zelfs erg spannend. Zeker als je bedenkt dat de complexe Koude Oorlog-geschiedenis zo relatief jong is.

Katoen
Ballon toont hoe twee luchtballonnen werden gemaakt, maar in het echt waren het er drie. Alleen was de eerste een totale mislukking.

De gezinnen hadden namelijk een stof gebruikt die voornamelijk uit katoen bestond. Dat laat veel te veel lucht door.

Geef een reactie