Rusland wil ook weer de merken Volga en Pobeda produceren

Nadat Rusland de hernieuwde productie van de Moskvich aankondigde, wordt nu de productie van de Sovjetmerken Volga en Pobeda hervat.

Nu de Russische auto-industrie grotendeels tot stilstand is gekomen, heeft de politieke leiding in Moskou aangekondigd dat het van plan is de productie van de Sovjet-automerken ‘Volga’ en ‘Pobeda’ te hervatten. “Collega’s hebben plannen om de merken ‘Volga’ of ‘Pobeda’, of zelfs beide, nieuw leven in te blazen’, zei de Russische minister van Industrie Denis Manturov in een interview.

Manturov wees erop dat er al een beslissing was genomen om de productie van de ‘Moskvitch’ in de fabriek van de Franse autofabrikant Renault in Moskou te hervatten na de terugtrekking ervan. De ‘Moskvitch’ werd gebouwd in Rusland van 1947 (oorspronkelijk als kopie van de Opel Kadett) tot 1998. In 2006 werd de fabriek in Moskvich failliet verklaard en later overgenomen door Renault.

Het automerk ‘Pobeda’ (‘Overwinning’), dat alleen bestond van 1946 tot 1958, en zijn opvolger ‘Volga’ werden in Nizjni Novgorod vervaardigd door de autofabrikant Gaz. Door de geringe vraag eindigde de productie van het laatste Volga-model in 2010. De autofabriek van Gaz fungeerde toen onder meer als assemblagepartner voor de productie van VW- en Skoda-modellen. VW stopte in maart met de productie in Rusland. Onlangs werd bekend dat de Duitse autofabrikant de assemblagesamenwerking wil stopzetten en banen wil schrappen in Nizjni Novgorod vanwege de sancties tegen Gaz.

De Russische automarkt maakt over het algemeen een ernstige crisis door. De verkoop van nieuwe auto’s is in mei met meer dan 80 procent gedaald op jaarbasis. De meeste autofabrikanten hebben de productie stopgezet vanwege het aan sancties gerelateerde tekort aan onderdelen.

Geef een reactie