TV-serie ‘Polizeiruf 110’ bestaat 50 jaar

Hoofddetective Herbert Schmücke, gespeeld door Jaecki Schwarz, en Herbert Schneider, gespeeld door Wolfgang Winkler, jaagden tussen 1996 en 2013 in totaal 50 keer op criminelen. De twee seriesterren die in de serie speelden, slaagden er zondagavond 27 juni in om van ‘Polizeiruf 110’ een populaire misdaadthriller in Duitsland als geheel te maken, een van de zaken die na de DDR gebleven zijn.

De eerste ‘Polizeiruf 110’, die afgelopen zondag exact 50 jaar geleden op de DDR-televisie te zien was, wordt ‘Der Fall Lisa Murnau’ genoemd. Peter Borgelt had dienst als rechercheur. Hij speelde Peter Fuchs, die in de loop van zijn 84 zaken opklom van eerste luitenant tot kapitein tot hoofddetective in het verenigde Duitsland. Aan zijn zijde deed Sigrid Göhler onderzoek als luitenant Vera Arndt. Ze was de eerste vrouwelijke rechercheur in een Duitse misdaadserie.

Een jaar na ‘Tatort’ werd in 1971 de misdaadserie in de DDR geboren, die anders was, maar niet minder succesvol. ‘Polizeiruf 110’ had niet alleen de eerste vrouwelijke rechercheur op de Duitse televisie, het wilde ook realistischer zijn, dichter bij het werk van de criminelen, minder sensationeel. Misschien is dat een van de redenen waarom de misdaadserie uit het Oosten al snel een straatveger werd en na de val van de Muur een volledig Duits misdaadalternatief. Dat was het natuurlijk niet! Na de val van de Berlijnse Muur moest ‘Polizeiruf 110’ zich laten gelden en zijn plaats vinden op de Duitse TV.

De DDR is al lang geschiedenis, maar de legendarische misdaadserie bestaat nog steeds. Inmiddels zijn er bijna 400 afleveringen uitgezonden. Sommige acteurs zijn legendes geworden. En zo was er op de 50ste verjaardag van ‘Polizeiruf 110’ niet alleen een reünie met de inspecteurs Fuchs en Beck, met luitenant Thomas Grawe, de ‘Schimanski van het Oosten’ en met politiechef Horst Krause. Kijkers kregen ook een kijkje achter de schermen van de nieuwe ‘Polizeiruf 110’ uit Halle ontmoetten de acteurs Charly Hübner, Anneke Kim Sarnau, Claudia Michelsen, Maria Simon, Edgar Selge, Michaela May en Jaecki Schwarz.

Geef een reactie