TV-Tip: Wende im Eis

In 1989 vertrekken dertien wetenschappers en -technici uit Oost-Berlijn naar onderzoeksstation Georg Forster in Antarctica. Tijdens hun expeditie valt de muur op 9 november. Afgesneden van de beelden die de wereld rondgaan, kunnen de mannen de historische gebeurtenissen alleen passief beleven. Als ze in het voorjaar van 1991 terugkeren, is hun vaderland een vreemd land geworden.

De reportage van Anna Schmidt is vanavond vanaf 23.35 uur op ARD te zien.

Het zou het grootste avontuur van haar leven moeten worden: een onderzoeksverblijf op Antarctica. In 1989 vertrokken 13 DDR-wetenschappers en technici van Oost-Berlijn naar het onderzoeksstation Georg Forster. Op dat moment hadden ze geen idee dat hun leven, hun thuis, fundamenteel zou veranderen tijdens deze expeditie. Na de val van de Berlijnse muur bleef de groep tot mei 1991 in het eeuwige ijs, ver weg van de ontwikkelingen in eigen land.

Maar het Duitse eenwordingsproces zal op 3 oktober ook worden voltooid in Antarctica met een verandering van vlag en een tatoeage. In de Antarctische stormnacht wordt de oude vlag neergehaald en wordt de nieuwe op het dak van het station gehesen terwijl de twee volksliederen worden gezongen. Er klinkt een trompet. De Duitsers verwelkomen, samen met hun poolburen – de Sovjets en de Indianen – het nieuwe land.

In de eerste maanden was er een DEFA camerateam. Net als in een vergrootglas vindt op Antarctica een opbeurend en tegelijkertijd pijnlijk proces plaats. De DDR-wetenschappers houden vast aan hun onderzoekstaken. Vooral in hun ozonprogramma, waarmee ze in de jaren tachtig internationale erkenning kregen. Het Georg Forster Station is het enige in de wereld met meetreeksen voor de lange termijn, die het bewijs leveren van de tijdelijke en verticale omvang van het ozongat. Wetenschappers van over de hele wereld gebruiken deze gegevens nog steeds. De DDR deed belangrijk onderzoek op de Zuidpool. Ook al was het Georg Forster Station aanvankelijk een politieke kwestie tijdens de Koude Oorlog. Het ging over internationale erkenning van de DDR en de versterking van het socialistische kamp op de Zuidpool.

Als de mannen in het voorjaar van 1991 eindelijk terugkeren, komen ze na anderhalf jaar aan in het buitenland.

Veel van de onderzoeksresultaten van de laatste DDR-expeditie zijn niet geëvalueerd. Wetenschappers over de hele wereld werken nog steeds met sommigen van hen samen. Het station Georg Forster bestaat niet meer. Van 1993-1996 werd het ontmanteld en belandde het op de schroothoop van de wereldgeschiedenis.

Hoe kijken de DDR-poolreizigers vandaag, na 30 jaar, aan dit stukje geschiedenis, de val van de Muur en de hereniging, die ze van een afstand met een ander perspectief hebben meegemaakt?

De film reconstrueert de gedachten en gevoelens, de onderzoeksexpedities en de gevolgen van de gebeurtenissen tienduizenden kilometers verderop op de kleine DDR-expeditie midden op het eeuwige ijs aan de hand van hedendaagse getuigenverslagen, dagboekfragmenten, brieven, filmmateriaal, grandioze landschapsopnamen van de plaats van de actie en unieke foto’s.
Eigenzinnig, serieus, onderhoudend en exclusief. Een kamermuziekstuk uit de andere kant van de wereld op een keerpunt in de wereldgeschiedenis.

Foto’s: Anna Schmidt

Geef een reactie