Das schweigende Klassenzimmer weer op het witte doek te zien

Het Duitse drama ‘Das schweigende Klassenzimmer’ van regisseur Lars Kraume wordt eenmalig teruggebracht naar het grote doek. De Volksuniversiteit Utrecht organiseert een inleiding en nagesprek rondom de film, met als spreker Anja Fricke. Fricke is afkomstig uit de voormalige DDR en woont sinds 2003 in Nederland. Hier studeerde ze Algemene Cultuurwetenschappen en verspreidt ze – als ervaringsdeskundige – informatie over de DDR door middel van lesmodules, gastlessen, lezingen en inhoudelijke begeleiding bij reizen naar de voormalige DDR. Daarnaast werkt ze samen met het DDR-museum in Monnickendam en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn in 1956 zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze uit solidariteit met de gevallen slachtoffers een gebaar maken. Ze krijgen hun hele klas mee en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Dit simpele gebaar veroorzaakt flink wat onrust. In eerste instantie doet de schooldirecteur het af als een onschuldige puberdaad. Als het incident echter ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt. De klas blijft solidair met elkaar en de scholieren weigeren dit, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven.

‘Das schweigende Klassenzimmer’ is een boeiend en moedig hoofdstuk uit de Koude Oorlog. Gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en het gelijknamige boek van Dietrich Garstka – een van de 19 scholieren die door een simpel gebaar een geheel staatsapparaat op zich af kregen.

Kaartjes zijn online te bestellen.

Geef een reactie