De Russische president en zijn rol als KGB-man in Dresden

De Russische president en ex-KGB-man Vladimir Poetin, is volop in het nieuws. De huidige Russische president verbleef vier en een half jaar in Dresden voor de KGB: van augustus 1985 tot kort na de hereniging. Nieuwe details worden nu bekend.

In de voormalige Sovjet-Unie werkte Vladimir Poetin aanvankelijk in buitenlandse spionage voor de binnenlandse en buitenlandse geheime dienst KGB voordat zijn pad hem naar de DDR leidde. De huidige Russische president Vladimir Poetin verbleef vier en een half jaar, van augustus 1985 tot kort na de hereniging, in Dresden in dienst van de KGB. De zoon van een arbeider, geboren in Leningrad – tegenwoordig St. Petersburg – presenteert zich graag als een familieman en wordt beschouwd als een begenadigd redenaar.

In 1985 kwam Poetin naar Dresden , waar hij met zijn gezin en hond woonde. Zoals hij later zei, behoorden de jaren in Dresden tot zijn mooiste. Er was weinig bekend over de omgeving waarin de KGB-man in Dresden woonde, met welke collega’s hij werkte en in welke structuren. MfS- kolonel Günter Wenzel werkte vele jaren met Poetin samen. Voor Wenzel was Poetin een gewetensvolle organisator die zijn beloften nakwam.

Zo kwamen de KGB en de Stasi tot gezamenlijke activiteiten zoals schaak- en volleybaltoernooien. Er werden ook gezamenlijke sightseeingtours door de DDR georganiseerd – plaatsen met een bijzonder rijke geschiedenis waren populair bij de KGB-man.

In de DDR had de KGB in elke districtsstad een filiaal – in Dresden was dat de Angelikastrasse 4. Haar activiteiten worden tot op de dag van vandaag geheim gehouden. Lange tijd was er nauwelijks iets bekend over de exacte activiteiten die Poetin deed – zelfs de zorgvuldig bijgehouden Stasi-bestanden geven geen informatie. Daar verschijnt de naam van Poetin alleen in onsamenhangende pagina’s. De journalist Catherine Belton heeft het beeld nu aangevuld in haar huidige boek ‘Poetin’s Net’.

Dresden was daarom veel meer dan alleen het “Oost-Duitse nest” dat het vaak wordt afgeschilderd, om het ondergeschikte belang van Poetins verblijf daar te onderstrepen. In plaats daarvan was Dresden de zetel van Robotron, de grootste elektronicafabrikant in de DDR . robotronwas een zogenaamde grote maaidorser. Het bedrijf produceerde mainframes, personal computers en andere apparaten en speelde daarmee een centrale rol bij pogingen van de Sovjets en de DDR om illegale toegang te krijgen tot westerse hightechcomponenten. Een groot deel van de Oost-Duitse technologiesmokkel vond ook plaats via Dresden, vertelt Franz Sedelmayer, die Catherine Belton voor haar boek interviewde. Sedelmayer was een West-Duitse veiligheidsadviseur die later met Poetin in St. Petersburg werkte en zich in de jaren tachtig bij het familiebedrijf in München voegde dat defensiematerieel naar het Midden-Oosten verscheepte. Volgens hem was Dresden het centrum van deze zwarte markt.

Uit het onderzoek van Belton blijkt ook dat Poetin blijkbaar al in 1986 betrokken was bij de voorbereidingen voor het geval het politieke systeem in de DDR zou instorten. Dus daar waren we ook op voorbereid. In 1986, Stasi-baas Erich Mielke gaf instructies dat een elite-eenheid, de “officieren met speciale opdrachten”, in functie moest blijven, zelfs als de ambtstermijn van de SED abrupt zou eindigen. Het veiligstellen van de toekomst begon toen de Stasi geld begon te smokkelen via een netwerk van bedrijven naar het Westen om geheime fortuinen te vergaren zodat dergelijke activiteiten na de ineenstorting konden doorgaan. Dresden zou een “spil” zijn geweest. Deze transacties vonden plaats in de tijd dat Poetin de belangrijkste contactpersoon was tussen de KGB en de Stasi van Dresden. Aangezien de KGB echter effectiever was in het vernietigen van haar bestanden dan de Stasi, blijft de werkelijke rol van Poetin in deze actie onduidelijk.

Catherine Belton beschrijft een ander gevoelig punt in haar boek: Volgens deze verklaring verklaarde een niet nader genoemd voormalig lid van de radicaal-linkse Rode Legerfractie (RAF) dat hij Poetin in Dresden had ontmoet. Volgens hem steunde KGB-man Poetin leden van de groep, die in de jaren zeventig en tachtig angst en terreur verspreidde in heel West-Duitsland.

Tijdens zijn hele verblijf in Dresden, van 1985 tot 1990, trad Poetin slechts één keer in het openbaar op. In oktober 1989 bestormden demonstranten het Stasi-hoofdkwartier. Haar triomftocht leidde haar in de richting van de residentie van de KGB. Daar ontmoetten de demonstranten majoor Poetin. De ooggetuige Siegfried Dannath-Grabs herinnert zich de situatie.

Met de ineenstorting van het Sovjetsysteem zijn de sporen van Poetin van de KGB in Duitsland eindelijk verloren. De jaren in Dresden, zei hij ooit, waren zijn beste jaren. De daaropvolgende opkomst van Poetin aan het hoofd van het Kremlin is bekend.

Geef een reactie