TV-Tip: Een vlucht naar boven in ‘Ballon’

In de film ‘Ballon’ vertelt Michael Herbig het waargebeurde verhaal van een gewaagde ontsnapping uit de DDR – als een buitengewoon opwindende thriller en zonder onzin.

Als een regisseur erin slaagt een film te maken die van de eerste tot het laatste moment spannend is, ook al weet elke kijker hoe het verhaal afloopt, dan kent hij zijn vak. ‘Ballon’ (2018) is zo’n film, een ontsnappingsthriller, gemaakt om te juichen. Het werd gerealiseerd door Michael Herbig, die als pestkop vooral bekend staat om grappige dingen. Niemand heeft zin om te lachen in zijn nieuwe film. Herbig vertelt het waargebeurde verhaal van twee families die in 1979 van Thüringen naar Beieren vluchtten – in een heteluchtballon. Een spectaculaire onderneming die de DDR tot op het bot in verlegenheid bracht – en nu voor het eerst gratis te zien is op TV bij SAT.1.

Weg uit de DDR, en snel: Peter (Friedrich Mücke) en Doris Strelzyk (Karoline Schuch) willen met hun vrienden Günter (David Kross) en Petra Wetzel (Alicia von Rittberg) ontsnappen met een heteluchtballon. Een nogal gewaagde onderneming, maar een die zou kunnen werken. De grenstroepen hebben geen bijzonder goed zicht op het luchtruim. De eerste poging mislukt echter gewoon, alleen met veel geluk raakt niemand gewond of gearresteerd. De Stasi is echter gealarmeerd en zet de meedogenloze luitenant-kolonel Seidel (Thomas Kretschmann) op de zaak. Maar er zijn geen gevangenen, wat in de eerste plaats wordt gerealiseerd door slaperige 18-jarige grenswachten die hopeloos overweldigd worden door hun wapens.

Michael Herbig verspilt geen tijd aan enscenering en gaat vanaf het begin tot het uiterste. Enkele authentiek ingerichte landschappelijke schetsen moeten voldoende zijn om het leven in de DDR te illustreren. Bijna 30 jaar na de val van de Muur heb je bijna alles gehoord, gelezen en gezien. De personages vervullen ook één functie in de film: de Stasi-buurman, de Stasi-jager, een geheime en zeer gevaarlijke liefde.

Wat de geplande ontsnapping doet met de families, blijft in ‘Ballon’ irrelevant. Herbig laat net genoeg zien om te raden hoe het met de mensen ging, hoe angst, druk en vervolging relaties en kinderen beïnvloeden. Hij doet het goed, bijvoorbeeld wanneer de Stasi een kleuterschool bezoekt. Een kleine scène waarin het leven in de DDR niet beter had kunnen worden beschreven. Omdat het laat zien dat het staatsgezag recht had op alle middelen om haar macht veilig te stellen, omdat het laat zien dat je je nergens veilig kunt voelen, maar omdat het ook laat zien dat mensen bij elkaar bleven. In ieder geval onthult de kleuterjuf niets als de Stasi heftig navraagt ​​- hoewel ze wist van een onschuldig kind wiens vader de hele nacht thuis bij de naaimachine zat om de ballon te naaien.

Herbig bouwde een aantal van deze incidenten in die zijn film legitimeren in termen van hedendaagse geschiedenis en deze geloofwaardig maken. In de kern blijft ‘Ballon’ echter een uitstekend gemaakte thriller, die zijn spanning put uit twee parallelle verhaallijnen die onverbiddelijk samenkomen. Enerzijds de koortsachtige, inventieve voorbereidingen op de vlucht, anderzijds een steeds hardnekkiger staatsgezag dat steeds dichter bij de ‘verraders’ komt.

Na de eerste uitzending van ‘Ballon’, op zondag 27 september, zal SAT.1 vanaf 22.40 uur de documentaire ‘Ballon – Die Flucht und was danach geschah’ uitzenden. De film legt uit dat de families erin geslaagd zijn een nieuw leven te beginnen in de Bondsrepubliek Duitsland en gaat over de inspanningen van de Stasi om de vluchtelingen te overtuigen om terug te keren naar de DDR.

Geef een reactie