Film over het asiel van ex-DDR staatshoofd Honecker

32 jaar geleden hadden ex-DDR-staatshoofd Erich Honecker en zijn vrouw Margot plotseling asiel nodig. Een pastoor nam het echtpaar mee in Lobetal. Jan Josef Liefers heeft het nu verfilmd. De pastoor van toen vindt het ‘goed gedaan’.

Na 32 jaar wordt een bijzonder hoofdstuk uit de Duitse geschiedenis – het asiel van ex-DDR-staatshoofd Erich Honecker (1912-1994) met pastoor Uwe Holmer in Lobetal (Barnim) – op televisie vertoond. De film ‘Honecker und der Pastor’ wordt eind maart uitgezonden op ZDF, aldus een woordvoerster van de zender. “De bezorgdheid van die tijd is goed opgenomen in de film”, zei de 92-jarige pastoor Holmer zaterdag. In 1990 leidde Holmer de Hoffnungsthaler Anstalten Lobetal en liet de Honeckers vanaf 30 januari ongeveer tien weken in zijn huis wonen.

Het voormalige regeringshoofd, die toen ziek was, en zijn echtgenote Margot moesten de Wandlitz-nederzetting verlaten en hadden geen verblijfplaats. De huisvesting van de Honeckers bij de kerk – in de christelijke nederzetting Lobetal – die destijds controversieel was in Oost-Duitsland, heeft Holmer nooit betreurd. “Je moet je politieke tegenstanders nooit zo minachten dat je later niet meer met ze kunt samenwerken.” Medewerkers, bewoners en hij hadden te maken met de protesten van die tijd.

De film, gefinancierd door Medienboard Berlin-Brandenburg, werd geregisseerd door Jan Josef Liefers en opgenomen in Potsdam, Babelsberg en omgeving in 2021. Edgar Selge speelt de voormalige DDR regeringsleider Honecker, zijn vrouw Margot wordt belichaamd door Barbara Schnitzler. Liefers was ook met Holmer in Serrahn, die al delen van de film heeft gezien. De pastoor betreurde het dat de schietpartij niet in Lobetal heeft plaatsgevonden. “Dat zou de uiterlijke setting van de film hebben verbeterd”, zegt hij. In Lobetal herinnert echter niets aan deze tijd.

De evangelische predikant, die ook een boek schreef over de tien weken van 1990, verhuisde in 1994 naar Serrahn. Met de Honeckers had hij nog enkele jaren contact nadat ze naar Chili vertrokken, maar dit brak af met het overlijden van de voormalige DDR-minister van onderwijs.

Foto: ZDF/Conny Klein

Geef een reactie