‘Schwarzer in der DDR’: Disney verfilmt het leven van een ex-politieagent

Samuel Meffire werkte als politieagent in Saksen en bevorderde tolerantie jegens buitenlanders. Toen gleed hij uit, ging zeven jaar de gevangenis in en werkte toen als auteur en leraar. Nu maakt Disney een achtdelige tv-serie van zijn verhaal.

Dit veranderlijke leven bevat ongetwijfeld genoeg materiaal voor een achtdelige serie. Het is geen toeval dat Samuel Meffire sinds het begin van de jaren negentig herhaaldelijk door de media wordt ondervraagd, geportretteerd in de documentaire ‘Dreckfresser’ (2000) en geïnterviewd voor de film ‘Black Deutschland’ in 2006. Nu is zelfs Disney geïnteresseerd in de carrière van de in Zwenkau bij Leipzig geboren zwarte man, die op school zwaar beledigd werd als ‘negerkind’, door skinheads van de tram werd gegooid en uiteindelijk in dienst kwam van een speciale politiemacht.

Blijkbaar zijn de ups en downs in de biografie van Meffire ook in Hollywood terechtgekomen, in ieder geval wil Disney er de serie ‘Sam, ein Sachse’ van maken voor haar streamingdienst, waarbij hij uitdrukkelijk beweert het ‘ware verhaal’ te vertellen. TV-producer Jörg Winger, die naam maakte met ‘Deutschland 83’, is enthousiast over het materiaal en vertelde BR over het project: “Voor mij is een lang bestaande droom uitgekomen. Tyron Ricketts bracht dit verhaal tot leven over tien jaar geleden ik – toen hij een zwarte Oost-Duitse agent speelde in onze serie SOKO LEIPZIG. Zoals in elke belangrijke relatie, is timing van cruciaal belang in onze branche en nu is het eindelijk tijd voor het fascinerende verhaal.”

Meffires vader komt uit Kameroen, zijn moeder geloofde in het Oost-Duitse socialisme. De vader stierf onder onduidelijke omstandigheden voordat Samuel werd geboren, de moeder zou ervan overtuigd zijn geweest dat hij was ‘vergiftigd’ door medestudenten in Leipzig. Als tiener werd Meffire blootgesteld aan het ergste racisme en gesteund door de staat, omdat hij mocht trainen in het ‘Leistungskader’ van kanovaarders. Na een leertijd als metselaar ging hij naar de Volkspolitie, onderbrak zijn opleiding voor een reis naar de VS en probeerde nachtwaker en verpleegster te worden. Als eerste zwarte man in Oost-Duitsland kwam hij uiteindelijk in dienst bij de politie in Dresden en stond hij al snel zelfs model voor een reclamecampagne tegen vreemdelingenhaat.

Omdat hij zich verveelde met het dagelijks bestuur van de politie – collega’s beweerden dat het hem aan ‘actie’ ontbrak – richtte hij een beveiligingsbedrijf op, glipte de rosse buurt binnen, was betrokken bij overvallen en vluchtte naar Parijs en Congo. Daar liep hij malaria op. Nadat hij zich had overgegeven, veroordeelde de rechtbank van Dresden hem tot tien jaar gevangenisstraf, waarvan hij bijna zeven jaar in de Fuhlsbüttel-gevangenis bij Hamburg heeft uitgezeten.

Daarna schreef hij zijn memoires, getiteld: ‘Durch das Rauhe zu den Sternen’ en andere boeken, waaronder een aantal thrillers. In een interview met de ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ in 2014 zei Meffire: “Het is belangrijk om te zien wie ik vroeger was en hoe het allemaal tot stand kwam. Er was een proces dat leidde tot sport, een proces dat leidde tot de politie, en ook een die leidde tot de razzia’s. Mijn moeder met haar wangedrag, haar vader met zijn oorlogservaringen, ze gaf me geen liefde, hij gaf haar geen liefde. Ik ben nog steeds in het reine. Ook ik heb donkere momenten. Flashbacks uit Congo, van de invallen. Er zijn dingen die ik niet kan uitdrukken met mijn spraakvermogen. Er zijn dingen waar ik geen antwoord op heb.”

Meffire was jarenlang betrokken als avontuuropvoeder voor delinquente jongeren, voor vluchtelingen en paramedici. Er is dus meer dan genoeg te vertellen over deze man, die waarschijnlijk altijd al een rolmodel wilde zijn en minstens één keer spectaculair faalde.

Overigens heeft Disney voor komend seizoen een tweede project op de planning staan: ‘Sultan City’, een tragische komedie over een Duits-Turkse criminele clan waarin de onberispelijke moeder plotseling de leiding overneemt.

Foto: Thomas Lehmann

Geef een reactie