Gorbatsjov wordt 90 en onthult: Zo kan de USSR worden gered

Op zijn 90ste verjaardag lijkt de laatste leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, geen spijt te hebben van wat hem beroemd heeft gemaakt, namelijk: perestrojka. Vermoedelijk zijn grootste prestatie in zijn leven en die leidde tot het ‘einde van het totalitaire systeem’.

In een interview met het Russische persbureau TASS zei de voormalige Sovjetleider ook dat zijn glasnostbeleid essentieel was om veranderingen in het land teweeg te brengen. Gorbatsjov leidde de USSR van 1985 tot de val in 1991.

Nadat hij in 1985 een leider werd, implementeerde Gorbatsjov zijn twee vlaggenschipbeleid: perestrojka en glasnost.

“In de politiek lijken veel dingen nu natuurlijk duidelijker: er zijn enkele misstappen geweest”, gaf hij toe. “Maar als ik de mensen niet had vertrouwd, was de perestrojka nooit begonnen. Ook ik werd gestraft voor glasnost. Maar zonder glasnost zou er niets zijn veranderd in het land.”

“Ik heb fundamentele beslissingen genomen, zowel in mijn leven als in de politiek. Ik zou ze niet veranderen.”

De perestrojka, door velen gezien als een belangrijke factor bij het uiteenvallen van de USSR, was een poging om het economische systeem te herstructureren en een einde te maken aan de stagnatie die het land sinds de jaren zestig had geteisterd. Als onderdeel van het beleid voerde Gorbatsjov hervormingen door om de markteconomie in het socialistische systeem te introduceren, wat vervolgens leidde tot voedseltekorten en politieke spanningen. Naast de perestrojka moest glasnost het beleid van Gorbatsjov van grotere transparantie bij de overheid vertegenwoordigen.

Als het gaat om de economische strijd van na de Sovjet-Unie, weigert Gorbatsjov de schuld op zich te nemen en legt hij zijn overtuiging uit dat Rusland langzaam moet evolueren, waarbij hij China als voorbeeld noemt.

“Ons land had een geleidelijke markthervorming nodig, geen shocktherapie”, legde hij uit. ‘Maar in de jaren negentig namen de radicalen het over. Rusland en zijn burgers hebben hiervoor een hoge prijs betaald.’

Naast het economisch beleid staat Gorbatsjov ook bekend om het aanvaarden van het Strategic Arms Reduction Treaty met de Amerikaanse president George HW Bush uit 1991, dat in 2009 afliep. Medvedev in 2010.

In een gesprek met Sputnik News op maandag herhaalde Gorbatsjov het belang van het aanpakken van de kwestie van kernwapens.

“De hele wereld moet de nucleaire kwestie aanpakken”, zei hij, wijzend op zijn gezamenlijke verklaring van 1985 van de Amerikaanse president Ronald Reagan, waarin hij verklaarde dat “een nucleaire oorlog niet kan worden gewonnen en nooit mag worden uitgevochten.”

Bij een mogelijke terugkeer naar de USSR specificeerde Gorbatsjov: “Ik heb meer dan eens gezegd: de Unie had kunnen worden behouden. Natuurlijk, vernieuwd, hervormd, waardoor de republieken brede rechten, ware soevereiniteit kregen. En nu bestaan ​​er onafhankelijke staten van bijna 30 Er is de Euraziatische Economische Unie, de Organisatie van het Collectieve Veiligheidsverdrag. Deze organisaties moeten worden versterkt. En al het mogelijke doen om de betrekkingen te herstellen met die republieken waarmee we nu op gespannen voet staan. zo’n programma. ‘

Geef een reactie