Lada-fans vechten voor voortdurende levering met Russische modellen

Het einde van Lada’s officiële verkoop van nieuwe auto’s in West-Europa bracht twee fans van het merk ertoe om online een petitie in te dienen. Al bijna twee weken verzamelen Stephan Sannwaldt en János Füleki digitale handtekeningen via het ‘Weact’-platform, dat zich inzet voor de hervatting en handhaving van de verkoop van alle huidige Lada-modellen in de EU. De petitie is de afgelopen dagen in een stroomversnelling geraakt.

Achter de petitie zitten geen gefrustreerde dealers van de Russische fabrikant, maar vertegenwoordigers van het Lada-cultuurmedium dat het merk de afgelopen decennia heeft gedragen: echte fans. Sannwaldt is net 20 jaar oud en rijdt al twee jaar in het 4×4 Taiga-model – hij had het gekocht als vervanging voor een Golf, waarvan de reparatie (contactslot) hem te duur leek. Het kiezen van een Taiga was stom toeval en een kwestie van spontaniteit, waaruit èchte liefde zich graag ontwikkelt.

Gezien de strenge technische eisen voor nieuwe auto’s maakte de Russische autofabrikant Avtovaz-Lada vorig jaar bekend om vanaf 2020 geen auto’s meer te leveren in West-Europa.

Sannwaldt schrok des te meer van het nieuws over de terugtrekking van de Russen uit West-Europa – een maatregel waar de grootaandeelhouders Renault en Nissan achter staan. Sannwaldt omschrijft het als ‘een brutale manoeuvre.’ Hij accepteert de officiële rechtvaardiging voor de niet-concurrerende CO2-uitstoot van de Russische modellen niet, aangezien er genoeg moderne technologie in de schappen van de groep staat. Persoonlijk is er ook het feit dat “ik over 20 jaar nog steeds een Lada in dit land officieel wil kunnen kopen”, zegt hij.

Het motto was dan ook niet te zeuren maar te handelen. De twee Lada-fans begonnen de petitie op het online platform van het Campact-campagnenetwerk, ze zochten contact met Lada Duitsland en kregen de gehoopte steun voor hun inspanningen. Want ook voor de importeur kwam het einde van de levering als een verrassing. Er zijn herhaaldelijk pogingen gedaan om het verkoopnetwerk uit te breiden – meest recentelijk in verband met de introductie van de Vesta-limousine.

Het verzoekschrift is nu gericht tegen deze devaluatie van de bouwwerkzaamheden en tegen een aanbod van auto’s op de markt die voor iedereen betaalbaar en goedkoop te repareren zijn. “Daarnaast is er de brede schare fans in diverse EU-landen”, legt Sannwaldt verder uit. De petitie is officieel gericht aan de fabrikant Avtovaz, de alliantie Renault-Nissan, het Russische ministerie van Economische Zaken en de Russische ambassade.

Sannwaldt heeft inmiddels meer dan 1.100 ondertekenaars gewonnen (sinds de start op 25 mei). Er moeten er minstens 2.000 zijn. Via voormalige Lada-dealers en sociale media wil hij meer vaart krijgen.

Geef een reactie