Handtasradio ‘Ilona’

“Morgen gaan we een wandeling maken naar West-Berlijn.” In het najaar van 1955 stuurde de directeur van Funkwerk Halle, Wolfgang Krüger (toen 20), een geheim bericht. Krüger was een spion die dankzij zijn uitvinding ervoor zorgde dat ‘Ilona’ een begrip werd als DDR-handtasradio.

Radio-ontvangers in de DDR hadden slechts een beperkt bereik zodat ze enkel zenders uit het Oosten konden ontvangen. De nu 84-jarige Wolfgang Krüger vertelt in het blad Bild dat apparaten in de DDR toentertijd geen gespreide middengolf hadden. “Veel was een Grundig kopie qua model maar er was niet veel op te ontvangen”, aldus Krüger.

De verminderde middengolf zorgde er ook voor dat radiozenders, zoals Radio Luxemburg, niet op de reguliere toestellen te ontvangen waren. Toch waren programma’s zoals de hitparade en presentator Don Camillo bekende zaken in de DDR. En dat kwam dan weer door de handtasradio.

De naam van het radiotoestel werd ‘Ilona’. Hierop was de westelijke golfband te beluisteren, ondanks stoorzenders in Maagdenburg.

Het ontwerp was een tas, die jonge vrouwen konden dragen. Hij werd aangeboden in vier flitsende kleuren. Rond 1960 waren er duizenden verkocht.