Subbotniks: Sovjetburgers gaan de straat op voor de grote schoonmaak

Het opruimen van sneeuw, modder en gevallen bladeren en het planten van bomen en bloemen wordt nu gedaan door stadsautoriteiten en eco-activisten. Maar in de Sovjet-Unie deed bijna de hele bevolking elk voorjaar onbetaald werk om de buurt rond hun flatgebouw, school of universiteit op te ruimen en mooier te maken na de lange winter. Zo’n voorjaarsschoonmaak vond meestal plaats op een zaterdag (zaterdag betekent Subbota in het Russisch).

Aanvankelijk was de activiteit vrijwillig – mensen waren gewoon enthousiast over het werken voor het algemeen welzijn. Ook werden degenen die thuisbleven gebrandmerkt als lui. Subbotniks werden later verplicht en schoolkinderen moesten vaak na de les het schoolterrein opruimen en schoon houden.

De eerste Subbotniks begonnen in de beginjaren van de Sovjetstaat en werden actief gepromoot. De periode van 1 april tot 1 mei was de zogenaamde ‘Rode Arbeidsmaand’.

Geef een reactie