Picknick naar vrijheid

In de nazomer van 1989 kreeg het IJzeren Gordijn tussen Oost en West voor korte tijd een klein gaatje. Op 19 augustus 1989 organiseerden het Hongaars Democratisch Forum en de Pan-Europese Unie een picknick aan de Hongaars-Oostenrijkse grens om te demonstreren voor de ontmanteling van de grensversterkingen en voor een verenigd Europa. Er was een korte symbolische opening van de grens. Een paar honderd DDR- burgers maakten van deze gelegenheid gebruik om de grens naar St. Margareten in Oostenrijk over te steken. Het enige wat de Stasi nog had, was de achtergelaten auto’s van de vluchtelingen terug naar de DDR te brengen.

Eind 1988 realiseerde de politieke leiding van de Volksrepubliek Hongarije zich langzaamaan dat het prikkeldraad en de mijnen aan de westgrens van het land om economische, technische en morele redenen moesten worden ontmanteld. Op 2 mei 1989 werd het plan werkelijkheid. De ministers van Buitenlandse Zaken Alois Mock (Oostenrijk) en Gyula Horn (Hongarije) sneden demonstratief door het IJzeren Gordijn en de signaleringssystemen werden uitgeschakeld. De Sovjet-Unie liet de Hongaren hun gang gaan.

Ongeveer een maand later lunchten Ferenc Mészáros van het Hongaars Democratisch Forum (MDF) en de voorzitter van de Pan-Europese Unie Otto von Habsburg samen op een receptie. Bij deze gelegenheid kwamen ze op het idee om het gezamenlijke gesprek over de situatie op het IJzeren Gordijn voort te zetten tijdens een picknick aan de Hongaars-Oostenrijkse grens in Sopron. De MDF nam de suggestie over en ging aan de slag. Ze wonnen Otto von Habsburg en de Hongaarse minister van Staat Imre Pozsgay als beschermheren.

Naast een gezamenlijke picknick voorzag het concept in een symbolische opening van de grens en een ondersteunend programma. De initiatiefnemers kregen aan beide zijden van het IJzeren Gordijn vergunningen en maakten tweetalige posters om het project bekend te maken. Als gevolg daarvan kwamen tal van DDR- burgers die op dat moment hun zomervakantie in Hongarije doorbrachten erachter.

Rond het middaguur kwamen de eerste DDR- burgers ter plaatse en staken de grens over in de richting van de Oostenrijkse stad St. Margarethen. De Hongaarse grenswachten waren verrast, maar reageerden kalm en negeerden simpelweg de ongeveer 600 DDR -burgers die die dag naar het Westen trokken. Een enorme rij verlaten voertuigen stopte langs de kant van de weg. De vluchtelingen namen alleen mee wat ze konden dragen.

Hoewel de operatiegroep van het ministerie van Staatsveiligheid, de Stasi -aanwezigheid in Hongarije, informatie had over de pan-Europese picknick, reageerden de agenten niet. Op het moment van de massale vlucht hadden ze geen instructies uit Oost-Berlijn. De Stasi had geen andere keuze dan het retourtransport van de achtergelaten voertuigen te organiseren.

Na de gebeurtenissen van de Pan-Europese Picknick werden de veiligheidsmaatregelen aan de grens met Oostenrijk weer aangescherpt, zodat er nauwelijks ontsnappingen mogelijk waren. Op 11 september 1989 opende Hongarije eindelijk zijn grenzen voor DDR- burgers, bijna twee maanden later viel de Muur in Berlijn en was het IJzeren Gordijn geschiedenis.

Geef een reactie