TV-series over de tweedeling van Duitsland, zijn ‘in’

Duitse TV-critici hebben ontdekt dat het leven aan weerszijden van het IJzeren Gordijn zorgt voor aangrijpende televisie. In de jaren na de hereniging waren films en series over het leven in Oost-Duitsland relatief zeldzaam in de Duitse populaire cultuur. De geschiedenis was nog steeds te onrustig om gemakkelijk in films en tv-shows te passen. Maar zoals hedendaagse films als ‘Das Leben der Anderen (2006)’ en ‘Barbara (2012)’ hebben laten zien, biedt het leven onder de Stasi fascinerend materiaal voor toneelschrijvers. De spanning is ingebouwd en de geschiedenis zorgt voor de meest dramatische plotwendingen. Geen wonder dat Duitse tv-makers nu voor materiaal naar hun eigen recente verleden kijken. We belichten enkele series over de geschiedenis van de Koude Oorlog en de opkomst en ondergang van Oost-Duitsland.

Tannbach
Tannbach speelt zich af in een provinciedorp ver van Berlijn en biedt een nieuw perspectief op de Koude Oorlog. Het historische model van de serie is de stad Mödlareuth op de grens van Beieren en Thüringen (West- en Oost-Duitsland, niet zo lang geleden). Het eerste seizoen, bestaande uit drie afleveringen van films, begint in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog als het nazi-regime instort en Amerikaanse troepen dichterbij komen. Deel twee gaat verder naar 1946, wanneer de Sovjets de lokale landgoederen in hun sector van de stad in beslag nemen. De derde tranche gaat door tot 1952, wanneer Tannbach officieel verdeeld is en voormalige buren burgers van verschillende landen zijn. Het eerste seizoen heeft meerdere prijzen gewonnen en is beschikbaar op Amazon Video onder de titel ‘Line of Separation’.

Het tweede seizoen, opnieuw samengesteld uit drie speelfilms, zet de historische beweging voort en volgt de stad (en) van 1960 tot de Praagse Lente in 1968. Kijkers buiten Duitsland zullen Jonas Nay (Deutschland 83) en Martina Gedeck (Das Leben der Anderen, Das Baader-Meinhof Complex) tussen de uitgestrekte cast herkennen.

The Same Sky
Een miniserie van zes afleveringen die de kijker bijna niet durft te binge-watchen, ‘The Same Sky’ is geïnspireerd op de beruchte Operatie Romeo die is uitgebroed door DDR-spionnenmeester Markus Wolf. In 1974 in Oost-Berlijn verzorgt de Stasi een jonge agent (Tom Schilling) om undercover te gaan in West-Berlijn, waar het zijn missie is een vrouw te verleiden die voor het Amerikaanse leger werkt en inlichtingen van haar te verkrijgen. Een groot deel van de spanning in ‘The Same Sky’ is opbouwend terwijl we kijken hoe goed het personage van Schilling de rol van een westerling vertolkt en hoe hij erover denkt de vrouwen te verraden die voor hem vallen.

Geregisseerd door Oliver Hirschbiegel (Downfall), pronkt de serie met productiewaarden van filmkwaliteit. De atmosfeer van de Koude Oorlog is dik, maar niet overdreven; beide helften van verdeeld Berlijn worden levendig weergegeven zonder dat de jaren ’70 aanvoelen als een verkleedfeest.

Weissensee
De tijd was rijp voor Weissensee toen het in 2010 in première ging; de serie was meteen een populair met kritische succesfactoren. Seizoen 1 begint in 1980 als de zoon van een Stasi-officier (Florian Lukas) betrokken raakt bij de dochter van een dissident (Hannah Herzsprung), waardoor beide families in gevaar komen. Seizoen 2 springt naar 1987, en seizoen 3 volgt de personages tijdens die Wende, te beginnen met de val van de Berlijnse muur in november 1989 en een hoogtepunt te bereiken met de openbare bestorming van het Stasi-hoofdkwartier twee maanden later. Het vierde seizoen beslaat de laatste maanden van het regime in 1990.

De serie streeft naar authenticiteit en is gefilmd in het voormalige hoofdkantoor van de Stasi, en de productiekredieten omvatten een expert in de geschiedenis van de socialistische partij van de DDR. De serie is ook succesvol geweest in Rusland, waar vermoedelijk de thema’s direct relevant zijn voor het publiek.

Seizoenen 1 t/m 3 zijn beschikbaar als ‘The Weissensee Saga’ op Netflix. Ongebruikelijk voor een Duitse serie, zijn de eerste drie seizoenen ook op dvd uitgebracht. Seizoen 4 laat nog op zich wachten.

Deutschland 83/Deutschland 86
Last but zeker not least was het bij uitstek kijk-waardige ‘Deutschland 83’ (en de daaropvolgende opvolger ‘Deutschland 86’) het eerste Duitse seriedrama dat internationaal meer op de voorgrond kwam dan thuis. Het werd met ondertitels uitgezonden op het Sundance Channel in de VS en op Channel 4 in het VK, een primeur voor beide netwerken. Het is beschikbaar om te streamen op Hulu en via iTunes, dus je kunt het inhalen voordat je het vervolg Seizoen 2 Deutschland 86 bekijkt dat in december 2018 in première ging op Amazon Video.

Geef een reactie