Willekeur en geweld: 3sat toont de documentaire ‘Verloren kinderjaren – opgesloten in de DDR’

Jongeren die niet in het model van het DDR-regime pasten, werden veroordeeld en opgesloten. In de zogenaamde jeugdcentra was sprake van willekeur, geweld en oefening. Filmmaker Steffi Lischke duikt in dit duistere hoofdstuk uit de DDR-geschiedenis met haar documentaire ‘Verloren kinderjaren – opgesloten in de DDR’ op woensdag 13 april 2022 om 20.15 uur op 3sat.

Jeugdcentra zijn een weinig onderzocht en bijzonder duister hoofdstuk uit de DDR-geschiedenis. De getroffenen lijden vandaag de dag nog steeds onder de traumatische gevolgen van hun gevangenschap. Naast halsmisdrijven of ontsnappingspogingen over de Duits-Duitse grens waren veel kleinere vergrijpen voldoende om jongeren op te sluiten: het louter verspreiden van westerse gegevens was bijvoorbeeld strafbaar.

Er waren elf jeugdcentra in de DDR. Het dagelijkse leven in de gevangenis was in alle instellingen militair georganiseerd. Of het nu naar de eetzaal, naar de school of naar de werkplek was: de gevangenen mochten zich alleen in oefenstappen verplaatsen. Bovenal heeft het concept van zogenaamde zelfopvoeding veel jonge gevangenen getraumatiseerd en sommigen zelfs tot zelfmoord gedreven. Er was een strikte hiërarchie onder de gevangenen. Nieuwe gevangenen werden regelmatig gemarteld met brute toelatingsrituelen, en seksuele aanvallen en verkrachtingen waren niet ongewoon. Als de regels werden overtreden, werd de “achtbaan” besteld, eindeloos marcheren in het trappenhuis. Sommige gevangenismedewerkers misbruikten gevangenen regelmatig met rubberen knuppels. Onder catastrofale en gevaarlijke omstandigheden moesten de jongeren vaak dwangarbeid verrichten in een drieploegenstelsel en werden ze ook ingezet bij exportbedrijven. Westerse bedrijven als IKEA profiteerden hiervan.

Foto: 3sat/ZDF

Geef een reactie