Willy – Verrat am Kanzler vanaf 24 april online te zien

Vanaf 24 april zal ‘Willy – Verrat am Kanzler’ in de ARD Mediathek online te zien zijn. Een politieke thriller vanuit het oogpunt van een vrouw in vier afleveringen van elk 30 minuten ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het aftreden van Willy Brandt. De serie is vanaf 6 mei ook te zien op Das Erste om 22.50 uur.

50 jaar geleden, op 6 mei 1974, trad Willy Brandt af. De bondskanselier viel over de affaire-Guillaume. Zijn assistent, Günter Guillaume, was ontmaskerd als een DDR-spion. Een echte traktatie voor de pers en de “feestvrienden”. De vierdelige documentaireserie “WILLY – Betrayal of the Chancellor” van rbb, SWR, NDR en WDR reconstrueert de meest gedenkwaardige spionageaffaire in de Bondsrepubliek Duitsland vanuit het oogpunt van een vrouw. Vanaf 24 april 2024 zijn alle vier de afleveringen van de docuserie beschikbaar in de ARD Mediathek. De 90 minuten durende versie is op 6 mei om 22.50 uur te zien op Das Erste.

Een politieke thriller vanuit het oogpunt van een vrouw
In vier afleveringen van elk 30 minuten vertellen filmmakers Jan Peter en Sandra Naumann een verhaal van geheimen, leugens en verraad dat lijkt op een puzzel. ‘Willy – Verrat am Kanzler’toont een politieke thriller die het verleden met het heden verbindt, wat ook wordt verzekerd door de archieffragmenten van de verslaggeving uit die tijd. Een bijzonder kenmerk van de documentaire ligt in het perspectief van de historische gebeurtenissen van deze tijd vanuit het oogpunt van een vrouw: hoofdrolspelers van de serie zijn onder meer de journalist en vertrouweling van Brandt Heli Ihlefeld, DDR-spion Lilli Pöttrich, auteur en podcaster Yasmine M’Barek, journalist Eva-Maria Lemke en historicus en bestsellerauteur Katja Hoyer. Net als in hun vorige werken (“Rohwedder”, “Deutschland 9/11”, “The Last Flight”, “LUBI – A Policeman Crashes”) maken Jan Peter en Sandra Naumann de geschiedenis tastbaar voor het publiek van vandaag.

Intriges, liefdesaffaires en een verkiezingscampagne
De reis door de tijd in ‘Willy – Verrat am Kanzler’ begint aan het einde van de Tweede Wereldoorlog: Günter Guillaume en Willy Brandt proberen een nieuw, beter Duitsland op te bouwen, in de DDR en in de BRD. Maar in het oosten is de bevolking ontevreden. Honderdduizenden vluchten naar het Westen – de Staatsveiligheid gebruikt dit om spionnen te infiltreren, waaronder Guillaume. Hij maakte carrière in de SPD. In 1972 werd de Bondsrepubliek Duitsland opgeschrikt door een machtsstrijd. De reden is de nieuwe Ostpolitik van de kanselier en een toenemende woede van de oppositie. Nieuwe verkiezingen staan voor de deur. Guillaume maakt ook deel uit van het team voor de verkiezingscampagne van Brandt. Brandt was zes weken met hem op pad in een speciale trein op de ‘Willy Wahl’-tour, maakte tot acht optredens per dag, sliep te weinig, rookte en dronk te veel. Hij blijft kanselier, maar op 24 april 1974 ontploft de bom en wordt de spion in het kantoor van de kanselier ontmaskerd. Brandt komt onder druk te staan. De DDR-regering is in paniek, omdat de val van de kanselier fataal kan zijn voor de relatie tussen de twee Duitse staten. En dan verschijnt er een explosieve lijst: namen van Brandts vermeende minnaressen. De grenzen tussen politieke intriges en persoonlijk drama vervagen.

Foto: SWR/rbb/Friedrich-Ebert-Stiftung

Geef een reactie