Dwars door het IJzeren Gordijn

31 jaar geleden viel de Berlijnse Muur en daarmee een grens die onoverkomelijk leek. Minstens 400 mensen kwamen om bij hun poging om van de DDR naar het Westen te komen. Wat minder bekend is: sommige DDR-burgers die bereid waren te vluchten, kozen voor een omweg via Tsjecho-Slowakije – in de veronderstelling dat het IJzeren Gordijn daar minder streng bewaakt zou worden dan in hun thuisland. Voor sommigen van hen was de ontsnappingspoging via de ČSSR fataal. Een van deze slachtoffers was Hartmut Tautz uit Magdeburg. De vrije wereld was al in zicht toen de 18-jarige werd verminkt door twee waakhonden. Een van de eerder verwaarloosde grensdoden.

Hartmut Tautz heeft een droom: muziek studeren. Maar dat wordt hem ontkend omdat hij op school beledigend is met zijn kritiek op het regime. Ook hij is bang – want over een paar weken moet hij militaire dienst bij de NVA doen . Hij besluit via Tsjecho-Slowakije naar het Westen te vluchten.

Op de avond van 8 augustus 1986 verzamelde Tautz al zijn moed. In de geprefabriceerde woonwijk Petržalka aan de rand van Bratislava en direct aan de Oostenrijkse grens, denkt hij dat hij een maas in het IJzeren Gordijn heeft gevonden: een enorm maïsveld dat zich uitstrekt langs de grens. De grenswachten zullen hem niet zo snel zien tussen de manshoge planten.

Een fatale fout! Want wat Tautz niet vermoedt: om zulke moeilijke grenssecties in de gaten te houden, hebben de Tsjechoslowaakse ‘kameraden’ iets heel speciaals bedacht – de zogenaamde ‘onafhankelijk aanvallende honden’. De extreem agressieve dieren worden getraind om de ‘grensovertreder’ te vangen en, indien nodig, te doden. Zelfs de begeleiders zijn soms bang voor hen.

Om 22.16 uur sneed Tautz door een signaalomheining en veroorzaakte een alarm. Een fakkel gaat af. Een tweepersoonspatrouille rent naar hen toe en laat hun twee honden los – de hondengeleider doet zijn militaire dienst bij de grenstroepen en is slechts drie jaar ouder dan Hartmut, die nu rent voor zijn leven. Maar hij heeft geen kans. 22 meter van de grens – de lichten van het Oostenrijkse dorp Kittsee zijn al in zicht – doden de twee herdershonden Hartmut op brute wijze.

Zijn schedel was gescalpeerd na de aanval, zijn gezicht was gewond en zijn dij en onderbeen waren bedekt met bijtwonden. Maar in plaats van hem te helpen, proberen de grenswachten de zwaargewonde Duitser te ondervragen en het gebied te doorzoeken op mogelijke “handlangers”. Als Hartmut eindelijk naar het ziekenhuis komt, is het te laat. Om 01.15 uur bezwijkt hij aan zijn verwondingen. De lijkschouwer die autopsie verrichtte op het lijk, verklaarde dat de jongeman tijdig met medische hulp had kunnen worden gered. Zelfs decennia later herinnert hij zich de zaak nog steeds – als een van de ergste in zijn professionele leven.

Het ijzeren gordijn in de ČSSR deed geenszins onder voor de Berlijnse Muur: met een beperkt gebied, mijnenvelden, prikkeldraad, hoogspannings- en seinhekken, wachttorens, zoeklichten, wachtpad, waakhonden en een schietbevel was het een bijna net zo onoverkomelijk obstakel als de Berlijnse Muur. Tussen 1952 en 1965 stond de grensomheining onder hoogspanning – daarna was het regime tevreden met een signaalomheining die alleen een lage spanning droeg en een alarm activeerde als deze werd onderbroken.

Net als bij de DDR was er langs de grens een verboden zone die zich tot twaalf kilometer in het binnenland kon uitstrekken en alleen met een pas kon worden betreden. Direct langs de grens was er een ‘verboden zone’ tot twee kilometer breed, waarin niemand behalve grenswachten mocht blijven.

Om het voor vluchtelingen als Hartmut Tautz moeilijker te maken om hun weg te vinden, werden wegwijzers, plaatsnaamborden en markeringen van wandelpaden in de uitsluitingszone al in de jaren vijftig verwijderd. Mensen die direct aan de grens woonden moesten verhuizen, hun huizen werden geleidelijk afgebroken zodat ze de vluchtelingen geen onderdak zouden bieden en het zicht van de grenswachten niet zouden blokkeren. Zo kwamen er zo’n 50.000 gebouwen en 126 dorpen te vervallen. Burgers die politiek onbetrouwbaar bleken te zijn, werden ook hervestigd vanuit het wijdere achterland van de grens – vergelijkbaar met de Duitse campagne ‘Verziefer’. Degenen die mochten blijven, werden vaak ingeschakeld als ‘vrijwilligers’ voor de grenstroepen, zelfs kinderen. Het was hun taak om verdachte mensen aan te geven, en soms gingen ze samen met de grenswachten op patrouille – in het achterland.

Hartmut Tautz was een van de ongeveer 20 Oost-Duitsers die stierven aan de Tsjechoslowaakse westgrens. De Oost-Duitsers die bij een vluchtpoging tot leven werden gebracht, werden vrijwel onmiddellijk uitgeleverd aan de DDR en daar veroordeeld voor de vlucht uit de republiek alsof ze waren opgepakt aan de Duits-Duitse grens of de Berlijnse Muur.

De laatste DDR-vluchteling stierf op 15 mei 1989, slechts een paar maanden voor de val van de Berlijnse muur. Op deze dag probeerde een gezin met vier kinderen onder de slagboom van een grensovergang in een Wolga te rijden. De ouders gaan ervan uit dat de kunststof of houten vangrail zal wijken voor het versnelde voertuig, maar de vangrail is zwaarder dan aangenomen. De Wolga verliest zijn dak en komt tot stilstand in de sloot. De achtjarige Kevin overleeft de aanrijding niet, de moeder en een ander kind raken ernstig gewond.

Hartmut Tautz zou vandaag 52 jaar oud zijn. Noch de grenswachters die de honden op hem loslieten, noch hun superieuren, noch de politieke leiding van Tsjecho-Slowakije werden verantwoordelijk gehouden voor zijn dood. Tenminste: in maart 2017 oordeelde de districtsrechtbank in Bratislava dat zijn gezin recht had op compensatie.

Geef een reactie