Fondsenwervingscampagne door voormalige Duitse parachutisten

Het is een heel bijzonder kerstcadeau: leden van de Duitse traditionele parachutistenvereniging Ost eV zamelden voor Kerstmis meer dan 100.000 euro in voor Russische veteranen van de Tweede Wereldoorlog, voor overlevenden van de concentratiekampen en de blokkade van Leningrad.

Over de donatiecampagne zei Rainer Rupp, een van de initiatiefnemers van de campagne, dat het “een kleine blijk van dankbaarheid was aan de overlevenden van de strijd tegen het Duitse fascisme. Het waren Russische soldaten zoals deze veteranen die Europa en Duitsland bevrijdden van de nazi’s.”

Op 9 september 2018 organiseerde de ‘Vereniging van Officieren van Rusland’ een bezoek aan Berlijn met 35 voormalige concentratiekampgevangenen ter gelegenheid van de ‘Internationale Dag van de Herdenking van de Slachtoffers van het Fascisme’. De delegatie werd geleid door Nikolai Andrejevitsj Machutov, de voorzitter van de ‘Unie van minderjarige gevangenen van de fascistische concentratiekampen’.

De delegatie uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne deed een beroep op de Duitse regering om steun en aandacht te vragen voor degenen die de gruwelen en martelingen in fascistische Duitse concentratiekampen hebben overleefd. Op 22 december 2020 gingen leden van de Duitse traditionele parachutistenvereniging in op deze oproep en overhandigden een donatie van 4.700 euro voor Russische veteranen van de Grote Patriottische Oorlog aan de vertegenwoordiger van de ‘Vereniging van Russische officieren’, Oleg Sergejewitsch Jerjomenko.

De journalist Rainer Rupp (in de Koude Oorlog in de jaren tachtig als DDR-spion op het NAVO-hoofdkwartier, tegenwoordig ook bekend onder zijn alias ‘Topas’) zorgde onmiddellijk voor de nodige mediaondersteuning voor deze fondsenwervingscampagne. Slechts een paar dagen na het beroep hadden duizenden Duitse burgers al bijdragen overgemaakt naar de donatierekening. Inmiddels is het volgens Rupp een trotse 101.000 euro geworden. Daarnaast hebben een aantal andere organisaties, met name het ‘Ostdeutsche Kuratorium von Verbandes’ en de ‘Deutsche Freidenker-Verband eV’, evenals vele particuliere netwerken de oproep verspreid. De donaties werden verzameld door de non-profit ‘Glinka-Gesellschaft Berlin eV’.

De donatiecheque werd overhandigd op 5 januari 2021, aan de vooravond van de Russisch-orthodoxe kerst, om 11.00 uur in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Russische ambassade bij het Sovjetmonument in de Tiergarten voor de Sovjet-soldaten die zijn gesneuveld in Berlijn (Straße des 17. Juni 4, 10557 Berlin-Tiergarten). De organisatoren huurden de publicist Uli Gellermann in om de schenking over te dragen.

Geef een reactie