De onverklaarbare dood van pater Stefan Niedzielek

In de nacht van 20 op 21 januari 1989 overleed pater Stefan Niedzielak onder onverklaarbare omstandigheden. Ondanks de stopzetting van het onderzoek in 2009 wegens een gebrek aan bewijs, wijst alles erop dat de pater in opdracht van de Poolse veiligheidsdienst is vermoord. De daders zijn nooit gevonden.

Stefan Niedzielak werd geboren in 1914 in Podolszyce (tegenwoordig Płocka). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij in de parochies van Wiskitka, Bolimów en Łowicz. Hij was kapelaan van het district Łódź van het Nationale Leger. Hij nam deel aan de Opstand van Warschau. Na de oorlog was hij lid van de Freedom and Independence Association.

In 1956 werd hij rector van de kerk van St. Karol Boromeusz in Warschau Powazki en directeur van de begraafplaats. Van 1961 tot 1977 werkte pater Niedzielak als pastoor in Praag in de parochie van Onze-Lieve-Vrouwe van Loreto. In 1977 keerde hij terug naar Porezki, naar de parochie van St. Charles Boromeus, waar hij betrokken was bij de organisatie van patriottische missen op de jubilea van nationale feestdagen. In zijn preken werd de pater vermaand voor de waarheid over het Katyn bloedbad.

Op zijn initiatief, in de jaren ’80, werd het Heiligdom van de ‘Gevallenen en vermoorden in het Oosten’ opgericht in de kerk van St. Charles Boromeus. Pater Niedzielak was mede-oprichter en initiatiefnemer van de setting van het Katyn Cross op de militaire begraafplaats in Powazki. Hij steunde de onafhankelijkheidsoppositie. Hierdoor werd hij getreiterd, hij kreeg dreigbrieven. Hij werd bewaakt door de veiligheidsdienst. Hij overleed in de nacht van 20 op 21 januari 1989. In de pastorie van Powazkowska in Warschau werd hij gevonden door een dominee en een kerkpriester, nadat hij niet verscheen bij de ochtendmis, die hij moest leiden.

In 2018 gingen de dossiers over de dood van pater Stefan Niedzielek en de kapelaan van de solidariteit van Bialystok Fr. Stanisław Suchowolcde van het Regionaal Parket in Warschau naar het Instituut voor Nationale Herdenking. De dossiers omvatten 11 ordners over de moord van Fr. Niedzielek en 7 ordners van dossiers op obstructie in 1989 van het onderzoek naar de dood van Fr. Suchowolc.

De geestelijke overleed in januari 1989. Volgens het officiële standpunt van de toenmalige autoriteiten stierven beide priesters als gevolg van ongevallen in hun eigen appartementen: Pater Niedzielak als gevolg van een val met een dwarslaesie tot gevolg, en pater Suchowolec door kortsluiting in een elektrische kachel, aldus een opgesteld persbericht.

Geef een reactie