‘Das Treffen der Spione’ schetst realistische inkijk

De documentaire ‘Das Treffen der Spione’ toont het bewogen leven van Raimund August. De nu 84-jarige inwoner van Berlijn spreekt voluit over zijn verleden.

Hij bracht een jaar door met het verkennen van de militaire eigendommen rond Berlijn. Toen werd Raimund August (84) verraden aan de Stasi. Oordeel: tien jaar gevangenisstraf. Toen hij werd vrijgelaten, vluchtte August naar West-Berlijn.

Tijdens de Koude Oorlog was Berlijn een pool van geheime agenten. De geschiedenis van Duits-Duitse spionage wordt nu verteld in een nieuwe documentaire van Anke Ertner. “Das Treffen der Spione” (88 minuten) viert zijn première op dinsdag in het Duitse spionnenmuseum op de Leipziger Platz. Drie verhalen worden verteld over Oost-Duitsers die spioneerden voor het Westen en daarvoor naar de gevangenis gingen.

August komt uit de Brandenburgse Großräschen. “Omdat mijn vader een intelligente architect was, mocht ik niet naar de middelbare school en moest ik bosbouwer worden”, zegt hij. “Ik voelde steeds meer dat dit systeem in de DDR niet mijn systeem was waarin ik wilde leven.”

Toen August in West-Berlijn was, sprak een man van de Gehlen-organisatie met hem. Je houdt van de voorloper van de BND. “Hij promoveerde me tot militaire spion voor het Westen,” herinnert hij zich. “Hoewel hij me tegelijkertijd waarschuwde dat het heel gevaarlijk voor me zou zijn, stemde ik in. Omdat ik de DDR haatte!”

Ongeveer een jaar lang toerde hij met twee vrienden door het oosten. August: “Er waren veel militairen gestationeerd rond Berlijn. Hij sprak mensen in Leipzig, Dessau en Welzow die een militaire achtergrond hadden en gaf vervolgens de informatie door aan zijn contactpersoon in Berlijn.

“Op 12 december 1953 stonden drie mannen van de Stasi aan mijn deur”, zegt hij. August moest meekomen om een kwestie op te helderen. “Eerst ontkende ik alles. Toen werd duidelijk dat mijn beste vriend Hans-Dieter ons had verraden.”

In het proces bij de rechtbank in Cottbus werd hij veroordeeld en zat hij in een eenzame cel met vijf medegevangenen. Hij leed tijdens de detentie.

Na zes jaar werd hij vrijgelaten als fysiek wrak. Hij vluchtte in 1960 naar West-Berlijn. “Hier bouwde ik een nieuw, vrij leven, trouwde ik in 1973 met Marie-Luise”, zei August. “We kregen een dochter en zijn nog steeds samen.” Later leidde August de Berliner Ärzteblatt en werkte bij de SFB.

Na twee boeken die hij schreef, werd zijn ontroerende verhaal onderdeel van een geweldige documentaire.

Geef een reactie