TV-Tip: Vluchtpoging via Deense ambassade

Het derde deel van de ARD-serie ‘Go West Go East’, geproduceerd door MDR en RBB, vertelt het verhaal van een dramatische poging om te ontsnappen uit de DDR. ‘Verrechnet oder verraten?’ is te zien op maandag 16 mei 2022 om 23.35 op ‘Geschichte im Ersten’. Met ‘Transit DDR’ (NDR/RBB) en ‘Mauerspringer’ (RBB) zijn alle drie de delen van de serie al beschikbaar in de ARD-mediabibliotheek.

De serie ‘Go West Go East’ vertelt over het leven in het verdeelde Duitsland, over mensen en hun ervaringen tussen de BRD en de DDR. Het gaat over dramatische ontsnappingsverhalen, familieconflicten, over aanpassing en verzet.

‘Verrechnet oder verraten? Ontsnapping via de Deense ambassade’ reconstrueert de ontsnappingspoging van een groep uit Thüringen: op 9 september 1988 vertrokken zeven mannen, zes vrouwen en vijf kinderen vanuit Ilmenau in het huidige Thüringen. Hun bestemming: de Deense ambassade in Oost-Berlijn.

Er was een duidelijke afspraak tussen Westerse partners: als een ambassade bezet is, wordt eerst contact opgenomen met het eigen ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel is om stand-by te staan ​​en mensen te helpen die het land willen verlaten. Verrassend genoeg vertrouwden de medewerkers van de Deense ambassade echter op samenwerking met de DDR-autoriteiten.

Tijdens de nacht verschenen meerdere Stasi-medewerkers bij de ambassade. Twee koetsen rolden de binnenplaats op, de Stasi hield de wacht en wachtte op de families. Voor de Thüringers was het duidelijk: het Westen was nu verder weg dan ooit tevoren. Ze reden naar het Stasi-hoofdkwartier aan de Magdalenenstrasse in Berlijn-Lichtenberg. Uren van verhoor volgden. De kinderen werden naar huis gebracht.

De ontsnappingspoging mislukte op deze septemberdag, maar zou wel gevolgen hebben. Tien dagen later was hij het hoofdonderwerp in het hoofdnieuws van de Tagesschau. Nu hoorden het West-Duitse en Deense publiek voor het eerst over de zaak. Dit verhoogde ook de politieke druk op de DDR. De mannen van de groep kregen in oktober 1988 voorwaardelijke straffen en de vrouwen werden na tien dagen ‘om humanitaire redenen’ vrijgelaten. Vijf maanden later werden de gezinnen uitgekocht door de BRD en konden ze emigreren.

De zaak werd ook een politieke kwestie in Denemarken: voor veel Denen en de media werd de afwijzing van DDR-burgers als immoreel, gênant en schandalig beschouwd. Er werd zelfs een onderzoekscommissie opgericht. Het eindrapport woog zwaar op de ambassadeur, die als enige beslisser verantwoordelijk werd gehouden.

Documenten die voor het eerst werden vrijgegeven, legden het spoor voor de reconstructie van een ontsnapping van de ambassade in de DDR, die het startpunt werd voor latere massale uittocht via westerse ambassades in Praag, Boedapest of Warschau.

Geef een reactie