Filmtip voor thuisbioscoop: schaduwen over de jonge DDR

‘Und der Zukunft zugewandt’ vertelt over de socialistische utopie op Duitse bodem. De film, met in de hoofdrol Alexandra Maria Lara, legt uit waarom de SED-staat is mislukt, maar richt zich ook op andere vragen.

Ze hielpen bij het opbouwen van de socialistische utopie in de DDR, maar degenen die naar huis waren teruggekeerd, mochten niet praten over hun ervaringen in ballingschap in de Sovjet-Unie. Het subtiele drama ‘Und der Zukunft zugewandt’ vertelt over een duister hoofdstuk in de Duitse naoorlogse geschiedenis. De film met Alexandra Maria Lara in de hoofdrol is nu beschikbaar om thuis te kijken.

Waarom komt ze nu pas? Antonia Berger beantwoordt de vraag van de dokter die haar dochter, die lijdt aan longproblemen en lijdt aan ernstige bevriezing, met een onrustige blik onderzoekt. Een paar minuten eerder arriveerden de twee samen met andere vrouwen in Fürstenberg (DDR). Ze hadden enkele jaren in een Sovjetwerkkamp gezeten. Ze werden onverwachts vrijgelaten.

In de stad aan de Oder beginnen de migrantenvrouwen opnieuw. Antonia krijgt een verantwoordelijke positie als hoofd van het ‘Hauses des Volkes’ en een appartement. Het is het jaar 1952. Antonia staat op het punt een propagandistisch overdreven toekomst tegemoet te gaan. SED’er Walter Ulbricht kondigt de ‘geplande constructie van het socialisme’ aan. In hetzelfde jaar wordt besloten om van Fürstenberg de socialistische modelstad Stalinstadt te maken (in 1961 omgedoopt tot Eisenhüttenstadt). Een jaar later sterft de Sovjetheerser Josef Stalin.

Elke hoop op een echte liberalisering van het systeem wordt echter teleurgesteld. Het vertrek heeft een hoge prijs voor Antonia en haar lotgenoten. Ze mogen niet praten over hun bewaartijd. Ze ondertekenen een verklaring met de lokale partijleiding. De angst van het regime is te groot dat berichten over het lijden van ballingen in de handen van hun kameraden in Moskou wrok onder de bevolking kunnen veroorzaken en door de klassenvijand kunnen worden uitgebuit. Niet alleen Antonia – als enige van een communistisch muziekensemble overleefde ze de reiniging van Stalin – maar de hele republiek begint het nieuwe tijdperk.

De geschiedenis van de DDR wordt voornamelijk verteld in Duitse film met een focus op stagnatie en crisis in de jaren tachtig. Uiteindelijk laat ‘Und der Zukunft zugewandt’ zien waarom de SED-staat uiteindelijk is mislukt. Deze verbinding kan tenminste worden gemaakt. Maar de focus ligt op andere vragen. Bijvoorbeeld: hoe slaagt de overtuigd communist Antonia erin om te leven met de voorgeschreven leugen – om nog maar te zwijgen van de traumatische kampervaring – en toch met volle kracht en overtuiging de nieuwe republiek van Stalins genade op te bouwen? Hoe duurzaam is dit pijnlijke compromis op lange termijn?

Regisseur en scenarioschrijver Bernd Böhlich focust de verhaallijn volledig op het innerlijke leven van de hoofdpersoon. Maar hoe kan men sprakeloosheid ervaren? Het resultaat is niet alleen passend, het is ook de moeite waard om te zien: we ervaren Antonia in een soort limbo: ze stort zich moedig in het socialistisch cultureel werk, maar er zijn altijd momenten waarop de ervaringen van de afgelopen jaren terug zijn. Böhlich probeert niet eens de innerlijke conflicten van Antonia op te lossen. Waar niets te zeggen is, wordt niets gezegd. Net zoals bij de dokter.

Zo werkt het tenminste over lange afstanden. Men vermoedt dat Antonia de gevel niet eeuwig kan houden. In deze wereld van een doorleefde utopie, die dankzij de socialistisch-classicistische architectuur altijd optisch aanwezig is, is er immers niet alleen eerlijke solidariteit, maar ook verraad. Böhlich laat ook zien hoe slingerend de paden tussen deze uitersten kunnen zijn. Dienovereenkomstig heeft de film af en toe meer aangename kenmerken, zoals wanneer Antonia verliefd wordt op de betreffende arts. Het feit dat er geen pauze is tussen de karakterstudie en, als je wilt, de emotionele cinema, is ook te danken aan het geaccentueerde toneelstuk van hoofdrolspeelster Alexandra Maria Lara.

In tegenstelling tot wat de titel verwijst naar het volkslied van de DDR, is dit zeer zorgvuldig geënsceneerde drama niet bedoeld om de SED-staat in diskrediet te brengen met het oog op de genoemde speerpunten. Het gaat eerder om een ​​kijkje achter de schermen van die jaren van ontwikkeling. Het lot, zoals Antonia dit moest doorstaan, behoort tot de bijzonder flagrante dingen die in deze onderbelichte sfeer te ontdekken zijn. Maar men moet de echte kern erachter niet vergeten. Böhlich kwam in de DDR-tijden al het levensverhaal tegen van actrice Swetlana Schönfeld, die de moeder van Antonia vertegenwoordigt. In 1951 werd ze geboren als dochter van een toegewijde communist in het Siberische Kolyma-kamp. Vanzelfsprekend was een filmaanpassing op dat moment uitgesloten.

De economische dialogen van deze film, die uitstekend in de ondersteunende rollen is gegoten, stellen kijkers in staat een idee te krijgen van die tijd. De zorgvuldige inrichting van de voorbeeldige socialistische omgeving doet de rest, ook al lijkt het soms museumachtig. Maar alle conflicten blijven vandaag een impact hebben.

‘Und der Zukunft zugewandt’ (Duitsland 2019), geschreven en geregisseerd door: Bernd Böhlich, met Alexandra Maria Lara, Robert Stadlober, Stefan Kurt, Barbara Schnitzler en anderen is verkrijgbaar op dvd en Blu-ray en is via video on demand online te kijken.

Geef een reactie