Het Geschiedenismuseum van de Goelag wint de Museumprijs 2021

De Museumprijs van de Raad van Europa 2021 is toegekend aan het Historisch Museum van de Goelag (Moskou, Russische Federatie). Het museum werd geselecteerd door de Cultuurcommissie van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) die eerder bijeen kwam.

Het Geschiedenismuseum van de Goelag documenteert massale repressie en pleit voor politieke vrijheid. Als mensenrechtenmuseum heeft het een dubbele focus op de misdaden van de staat en het lot van zijn burgers, met de nadruk op hoe de slachtoffers hun waardigheid behielden onder onmenselijke omstandigheden. De programma’s van het museum zijn bedoeld om de geschiedenis bloot te leggen en het geheugen te activeren, met als doel de veerkracht van het maatschappelijk middenveld en haar verzet tegen politieke onderdrukking en schending van mensenrechten vandaag en in de toekomst te versterken.

Volgens de vertegenwoordiger van de commissie voor de Museumprijs, Roberto Rampi (Italië, SOC), “pakt het Geschiedenismuseum van de Goelag met zeldzame eerlijkheid enkele van de zeer moeilijke kwesties over mensenrechten, democratie en de rechtsstaat in de 20e eeuw aan, terwijl het duidelijke verband met de uitdagende democratische en mensenrechtenkwesties waarmee we vandaag in Europa worden geconfronteerd. Dit museum kan als model dienen voor andere musea in Europa om een ​​goed gedocumenteerde en ontroerende herinnering aan het verleden te creëren en reflectie over democratisch burgerschap te stimuleren, met name voor jongere generaties.”

De Museumprijs van de Raad van Europa wordt sinds 1977 jaarlijks uitgereikt aan een museum waarvan wordt aangenomen dat het een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het begrip van het Europese culturele erfgoed, het bevorderen van respect voor mensenrechten en democratie, het overbruggen van culturen, het overwinnen van sociale en politieke grenzen, het verbreden van kennis en begrip van bezoekers van hedendaagse maatschappelijke kwesties en het verkennen van ideeën over democratisch burgerschap.

De prijs maakt deel uit van de European Museum of the Year Awards. Recente winnaars van de prijs zijn onder meer het National Museum of Secret Surveillance ‘House of Leaves’ in Tirana, Albanië (2020), het Museum of Communication in Bern, Zwitserland (2019) en het War Childhood Museum in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina (2018).

Geef een reactie