‘Nahschuss’ is overweldigende film

Dr. Werner Teske wordt beschouwd als de laatste gevangene van de DDR die in 1981 ter dood werd veroordeeld en op wie de straf werd uitgevoerd. Lars Eidinger belichaamt deze man met beklemmende intensiteit.

De jonge Franz Walter (Lard Eidinger) is net gepromoveerd aan de Humboldt-universiteit wanneer hij een aantrekkelijk aanbod krijgt van de buitenlandse inlichtingendienst van de DDR. Verblind door de vele voordelen die de nieuwe baan met zich meebrengt, accepteert Franz het aanbod. Samen met zijn vriendin Corina (Luise Heyer) geniet hij aanvankelijk van het nieuwe leven. In zijn meerdere Dirk (Devid Striedow) vindt Franz een mentor die sympathie voor hem heeft, die met hulp en advies aan zijn zijde staat tijdens de gezamenlijke buitenlandse opdrachten in de BRD. In eerste instantie lijken Franz’s missies alleen te dienen voor de informatiebehoeften van de DDR, maar dit wordt al snel groter en monsterlijker. Wanneer Franz plotseling zijn toevlucht moet nemen tot middelen voor zijn werkopdrachten die hij niet meer kan verzoenen met zijn geweten, besluit hij eruit te komen – maar de geheime dienst wil hem niet laten gaan. Al snel is Franz klaar om alle grenzen te overschrijden – en alles te riskeren. Franz’s strijd om te overleven tegen een genadeloos systeem begint.

Filmmaker en fotokunstenaar Franziska Stünkel (Vineta) slaagt erin een spookachtige film te maken over de doodstraf in de DDR. Gebaseerd op het leven van Dr. Werner Teske, die in 1981 ter dood werd veroordeeld en geëxecuteerd als de laatste persoon in de DDR, vertelt het in uitstekende beelden het verontrustende verhaal van een man die in de molens van een onrechtsysteem komt en daardoor uit elkaar gaat. Stünkel is voor een groot deel opgenomen op originele locaties en podia moedig en radicaal: Door grote kalmte creëert ze een intensiteit en emotionele dichtheid die je de adem beneemt. De diepgang en complexiteit in het sterke spel van Lars Eidinger (Alle Anderen, Persischstunden) doet op geen enkele manier onder voor de genuanceerde en overtuigende vertolking van Luise Heyer (Het Mooiste Stel) en Devid Striesow (Ich bin dann mal weg, Yella). De film slaagt erin licht te werpen op een belangrijk stuk Duitse geschiedenis dat nationaal en internationaal nauwelijks bekend is.

De film ging gisteren in première. Bij de CampusKino-voorstellingen van het Stasi Unterlagen Archiv, zal de film op 2 september te zien zijn en zal regisseur Franziska Stünkel als gast aanwezig zijn.

Geef een reactie