Stasikomödie: Derde en laatste deel in DDR-trilogie

Na Sonnenallee en NVA is Stasikomödie het derde en laatste deel van de DDR-trilogie van Leander Haussmann, die donderdag 19 mei in première is gegaan.

De komedie geregisseerd door Leander Haussmann trok donderdagavond een redelijk bekijks.

HET VERHAAL
De bekende romanschrijver Ludger Fuchs was ooit een van de gezichten van het DDR-verzet. Hij liet zich door zijn omgeving onder druk zetten om toegang te vragen tot zijn Stasi-dossiers. Binnenin vindt hij een intieme brief die is verscheurd en weer aan elkaar geplakt, waardoor zijn vrouw Corinna haar oren spitst. Zijn bewering dat dit uit de tijd kwam voordat hij Corinna ontmoette, stelt haar niet gerust.

Ludger herinnert zich hoe hij begin jaren tachtig als jonge man door de Stasi werd gerekruteerd en de Berlijnse culturele scene in Prenzlauer Berg werd binnengesmokkeld. Ludger, die eigenlijk werd gebruikt als informant en altijd loyaal was aan het systeem, ontwikkelde zich snel tot een veelgevraagd dichter in de artistieke scene. En hij is verliefd op de mysterieuze Nathalie.

De film geregisseerd door Leander Haussmann, die ook het scenario schreef. Na Sonnenallee en NVA is Stasikomödie het derde en laatste deel van zijn DDR-trilogie.

David Kross en Jörg Schüttauf delen de leidende rol van Stasi-medewerker Ludger Fuchs. Ook te zien in de film zijn Margarita Broich en Antonia Bill , die de rol delen van zijn vrouw Corinna, Deleila Piasko als Nathalie, Uwe Dag Berlin als pater Benedikt, Henry Hübchen , Steffi Kühnert , Detlev Buck , Alexander Scheer , Tom Schilling , Carmen – Maja Antoni en Bernd Stegemann. Buck en Berlin waren al in Sonnenallee en NVA te zien.

De film ontving productiesubsidies van het Duitse Filmfonds voor een bedrag van 1.152.000 euro, van het Medienboard Berlin-Brandenburg voor een bedrag van 800.000 euro, van het Filmfonds 560.000 euro en van het Centraal Duitse Mediafonds voor een bedrag van 500.000 euro.

De Duitse film- en mediaclassificatie kende Stasikomödie met de rating bijzonder waardevol toe. De motivering stelt dat Leander Haußmann er goed aan heeft gedaan zich niet op de Stasi zelf te concentreren, maar zich te richten op het netwerk van relaties van zijn hoofdrolspeler Ludger Fuchs. Stasi-komedie is geen brute afrekening met het DDR-verleden, maar men zoekt tevergeefs naar woordspelingen en afgezaagde grappen. In plaats daarvan biedt de film van Haussmann goed getimede, soms over-the-top vuurwerk van diepzinnige humoristische scènes en veel humor. ” Stasi komediewordt briljant verteld en goed geobserveerd, straalt minstens zoveel passie uit als humor en overtuigt met briljante acteurs.

Geef een reactie