TV-Tip: ZERV – Perfecte Stasi misdaadserie

En opnieuw een Ossi-Wessi-verhaal, dat zich afspeelt kort na de val van de Berlijnse Muur. Maar stop, dit is alle eer waardig. De MDR slaagt in wat ZDF heeft verknoeid met ‘Der Palast’: het is realistisch, het is crimineel en het is soms grappig en vermakelijk.

ZERV laat zien wat er kort na de val van de Berlijnse Muur met de Wessi-invasie kwam: Besser-Wessi-Tum, arrogantie, deportatie van wapens, Bergen van Stasi-dossiers en lotgevallen.

De MDR-productie is zeer succesvol. Als je als West-Duitser kijkt, zal de een of de ander zeker een gênante douche over je rug hebben lopen. Want Fabian Hinrichs (48) geeft het West-Schnösel zo perfect dat het in de DDR-engestel kraakt. Als Ossi weet je nog maar al te goed: Zo was het echt…

Beste lezers, laat het ‘Ossi-Wessi-vocabulaire’ hier in overvloed aanwezig zijn – want daar gaat het allemaal om.

Toen de West-Duitsers het Oosten ophitsten, waren de Oost-Duitsers nog lang niet klaar met hun ‘oude vaderland’.

Het resultaat is een ’thriller’ die zich afspeelt in Berlijn en enkele Stasi-passages, een beetje liefde en eerste benaderingen van de Ossis en Wessis biedt – gewoon een serie die vermakelijk en opwindend is – bijna een klein geschiedenisboek.

De dialogen van de personages zijn heerlijk doorspekt met toespelingen, vooroordelen, maar ook inzichten – een rond citatenboekje zou ermee gevuld kunnen worden.

Geschiedenis per thriller: Kort na de val van de Berlijnse Muur ontstond een vacuüm dat criminelen uit West en Oost gebruikten om allianties te vormen. ‘Vogelvrij’ werken ze samen. Daarom moest de ‘ZERV’ (Zentrale Ermittlungsstelle für Regierungs- und Vereinigungskriminalität) in 1991 in Berlijn worden opgericht bij besluit van de federale regering. ZERV moet ‘opruimen’.

De MDR-opnames werden precies een jaar geleden afgerond, in februari is het zover: De uitzending staat voor de deur.

De hoofdrollen worden gespeeld door Nadja Uhl als Ossi (49, ‘Gegen die Angst’) en Wessi Fabian Hinrichs (48, ‘Tatort’). Andere rollen zijn: Imogen Kogge (64, ‘Polizeiruf 110’), Thorsten Merten (59, ‘Spreewald-Krimi’), Fritzi Haberlandt (46, ‘Krause’), Rainer Bock (67, ‘Solo für Weiss’), Peter Schneider (47, ‘Usedom-Krimi’), Max Hubacher (29, ‘Großstadtrevier’) evenals Vanessa Loibl (36) en vele anderen.

Tv-tip: De MDR wil de Duits-Duitse hedendaagse geschiedenis op een filmische manier blijven verbeelden en ziet de nieuwe misdaadserie in de traditie van de serie ‘Weissensee’. Dat is absoluut gelukt! De serie loopt vanaf 22 februari op de ARD. Zelfs als er aan het einde iets “diks” wordt aangebracht, wie het mist, mist iets!

Geef een reactie