De passagier op stoel 13a

Ooit was hij de machtigste man in de DDR, maar toen Erich Honecker terecht stond in het herenigde Duitsland was het snel afgelopen. Vanwege zijn gezondheidstoestand werd hij niet vervolgd en medio januari 1993 werd hij vrijgelaten. Dezelfde dag nog vloog hij naar Chili. In het vliegtuig zat hij op stoel 13a.

Het laatste wat Erich Honecker uit Duitsland zag, waren de lichten op de landingsbaan op de luchthaven van Frankfurt. Hij wierp pas een blik door het cabineraam toen de Boeing 747 op 13 januari 1993 kort voor middernacht vertrok. Hij wist dat hij nooit meer een voet op Duitse bodem zou zetten. Hij toonde geen emotie, staarde gewoon even recht voor zich uit en dompelde zich toen weer onder in manuscriptvellen op zijn schoot. Zo emotieloos, althans uiterlijk, verliet de ooit machtigste man van de voormalige DDR, waarover hij 18 jaar had geregeerd, het herenigde Duitsland.

Honecker had stoel 13a op het bovendek van de Jumbo van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Varig. Een journalist van ‘Der Spiegel’ zat schuin voor hem op de twaalfde rij en kon precies zien hoe hij elke beweging onderdrukte. Een ouderwets bruine hoornen bril domineerde het smalle, bleke gezicht van de 80-jarige, die werd getekend door kanker. De bleke huid lag als perkament over zijn jukbeenderen.

Op de ochtend van die dag werd Honecker vrijgelaten uit het detentiecentrum in Berlijn-Moabit. Het Grondwettelijk Hof van de deelstaat Berlijn had bepaald dat er geen proces mocht worden gevoerd tegen een terminaal zieke beschuldigde die ‘vrijwel zeker het einde van de strafprocedure niet zou halen’, dat wil zeggen die vóór de uitspraak zou komen te overlijden.

De regionale rechtbank staakte vervolgens de procedure. Het Hof van Beroep vernietigde de beslissing, maar verwierp ook de klacht van de officier van justitie tegen de nietigverklaring van het aanhoudingsbevel. Dat betekende: het proces moest doorgaan, maar de verdachte bleef op vrije voeten.

Vanwege de juridische onrust moest Honecker enkele uren in een politiekazerne in de buurt van Tegel Airport doorbrengen voordat hij aan boord mocht van het vliegtuig dat hem naar Frankfurt bracht. Dit maakte een einde aan een gerechtelijke klucht: recentelijk stond het proces van doodslag vanwege de vluchtelingen die bij de Berlijnse Muur en de Duits-Duitse grens waren neergeschoten in het teken van Honeckers levensverwachting – volgens het medisch attest, minder dan de duur van de procedure, die geschat op ten minste twee jaar. Maar de ‘Werkgroep voor overheidscriminaliteit’, een speciale eenheid van het openbaar ministerie voor de juridische behandeling van DDR-onrechtvaardigheden, had aangedrongen op een veroordeling en de regionale rechtbank verklaarde de beschuldigden aansprakelijk en in staat om terecht te staan.

In de jumbo naar Zuid-Amerika las Honecker intensief in een boekmanuscript over het proces waaraan hij zojuist was ontsnapt. De auteur Erich Selbmann, plaatsvervangend voorzitter van de staatscommissie voor DDR-televisie tot het najaar van 1989, beschreef de vervolging van kameraad Honecker door de ‘klassenrechter’. Hij maakte een buiging vanaf de eerste arrestatie van de communistische jeugdfunctionaris Honecker in het ‘Derde Rijk’ in 1935 tot zijn 70 minuten durende toespraak op 3 december 1992 voor de Moabitische strafrechter. Daarin had het ex-staatshoofd elke verantwoordelijkheid afgewezen voor de dood van honderden republiekvluchtelingen die waren doodgebloed aan de Muur die hij had helpen bouwen.

Aan Honeckers zijde in het vliegtuig zat de communistische functionaris Klaus Feske, voorzitter van een ‘solidariteitscomité’ dat zogenaamd de eersteklasvlucht van Honecker financierde uit donaties. Feske en twee lijfwachten van de Berlijnse politie hielden het handjevol meereizende journalisten op afstand. Zelfs toen hij in slipje naar het toilet aan boord schuifelde, vermeed Honecker een poging om te reageren.

Met een truc slaagde een journalist van ‘Der Spiegel’ erin om een ​​paar zinnen met hem uit te wisselen. De Berlijnse fotograaf Klaus Mehner was vaak voor het blad in de DDR geweest en had de journalist grootformaat afdrukken gegeven van foto’s die Honecker aan betere tijden konden herinneren. Honecker bekeek zorgvuldig de foto’s die hem toonden met hooggeplaatste gesprekspartners, zoals Franz Josef Strauss, Willy Brandt of Eberhard Diepgen.

Honecker becommentarieerde elke foto, maar verwierp er een. Het toonde hem in 1987 naast Michail Gorbatsjov op de luchthaven van Schönefeld. Hij maakte een minachtend handgebaar: “Die kun je maar beter wegleggen.” Voor hem was de partijleider van de Sovjet-Unie de doodgraver van de DDR.

Met Gorbatsjovs bezoek aan Oost-Berlijn op 7 oktober 1989 ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de oprichting van de staat, was het einde van de DDR niet meer te stoppen. De burgers juichten niet hun ideologisch verstarde staatshoofd toe, maar – ‘Gorbi, Gorbi’ – het hervormingsgezinde hoofd van het Kremlin. Tien dagen later zette het SED-politbureau de partijleider af. De machteloze Honecker beleefde op zijn thuistelevisie in de Bonzensiedlung Wandlitz de opening van de Muur, die SED-functionaris Günter Schabowski per ongeluk op een persconferentie op 9 november aankondigde.

Honeckers lange odyssee begon: hij kreeg bericht van zijn appartement, en nadat eind december in de Charité in Berlijn een kankergezwel uit zijn rechternier was verwijderd, zou hij dakloos zijn geweest als een predikant die door de het oude regime had de atheïst niet in zijn pastorie opgenomen. Het DDR-procureur-generaal, dat tot nu toe trouw was gebleven aan de lijn, onderzocht de absurde beschuldiging van hoogverraad tegen Honecker, die daarom in april 1990 zijn toevlucht zocht op het terrein van het Sovjetlegerhospitaal in Beelitz, ten zuiden van Potsdam.

Na de hereniging op 3 oktober 1990 probeerde de West-Duitse rechterlijke macht Honecker te arresteren wegens doodslag; Onderzoekers hadden het ‘bevel om te schieten’ gevonden. Als voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad in 1974 had Honecker bepaald dat ‘vuurwapens meedogenloos moeten worden gebruikt bij pogingen om grenzen te doorbreken’.

Om te voorkomen dat Honecker gegrepen zou worden, liet het Sovjetleger, dat nog in de voormalige DDR gelegerd was, hem in maart 1991 naar Moskou overvliegen. Daar verleende de Chileense ambassade hem asiel – uit dankbaarheid dat de DDR duizenden vluchtelingen had opgenomen na de militaire coup in Chili tegen Salvador Allende in 1973. Onder druk van de nieuwe Russische regering onder Boris Jeltsin moest Honecker echter in juli 1992 het land verlaten en terugkeren naar Berlijn, waar hij onmiddellijk werd gearresteerd.

Het proces tegen hem en vijf medeverdachten begon op 12 november 1992. Het waren de laatste overlevende leden van de Nationale Defensieraad van de DDR die in mei 1974 hadden deelgenomen aan de ‘schietvolgorde’-vergadering, waaronder Stasi-chef Erich Mielke .

Juridische aspecten speelden in de procedure nauwelijks een rol, bijvoorbeeld of er sprake was van een ‘verbod met terugwerkende kracht’ omdat de DDR-grenswet het schieten op vluchtelingen legitimeerde, of dat Honecker een voormalig staatshoofd internationaalrechtelijke strafrechtelijke immuniteit zou hebben verleend. Centraal stonden de discussies over de levensverwachting van Honecker. In februari 1992 werden kankermetastasen gevonden in de lever van Honecker in een kliniek in Moskou en bevestigd in een onderzoek in Berlijn in augustus.

Voordat hij in São Paulo, Brazilië landde, sorteerde Honecker zijn medicijnen, die hij in een bruine envelop droeg, en verdeelde ze in dagelijkse rantsoenen. Hij legde de laatste vluchtetappe naar Santiago af in een Boeing 767 in stoel 1a. Bij zijn aankomst, 22 uur na het opstijgen in Tegel, was hij een van de laatste passagiers die het vliegtuig verliet. 150 Chileense communisten ontvingen hem met welkomstbanners en DDR-vlaggen. De staatsman zwaaide vanaf de deur naar dit welkomstcomité, stapte rechtop de loopplank af en omhelsde zijn vrouw Margot, die hem in juli 1992 was voorgegaan.

Vanaf het vliegveld werd Honecker voor onderzoek rechtstreeks naar de privékliniek van Las Condes gereden. De tumor, zo ontdekten de artsen, was tijdens detentie blijven groeien. De volgende dag nam Honecker zijn intrek in zijn nieuwe huis: een huis met twee verdiepingen en vijf kamers in de nederzetting ‘La Reina’, dat voornamelijk werd bewoond door welgestelde linksen, afgeschermd door een groengekalkte muur.

Honecker woonde daar 16 maanden alleen. Vertrouwenspersonen meldden dat hij heimwee had naar Duitsland. Omdat hij geen Spaans sprak of verstond, had hij weinig contacten in Chili. “Ondanks de intensieve medische zorg”, zei Margot Honecker, voormalig minister van Onderwijs van de DDR , “kon de ziekte van Erich niet worden gestopt.”

Hij stierf op 29 mei 1994. Zijn lichaam werd gecremeerd in het crematorium van de Algemene Begraafplaats in Santiago. De urn die zijn weduwe aanvankelijk mee naar huis nam, werd later op deze begraafplaats begraven.

Foto’s: DPA

Geef een reactie