Mensch Gorbatschow!

Op ZDF werd dinsdag 23 februari een TV-documentaire uitgezonden over de gewezen president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatschow, die op 2 maart dit jaar 90 jaar zal worden. De uitzending is online terug te zien.

De documentaire is een terugblik op het beleid van de wereldleider, dat wereldwijde veranderingen inluidde. Er kwam een einde aan het communistische eenpartijstelsel, vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid werden toegestaan en de landen van het Warschaupact mochten hun eigen weg inslaan.

Welke erfenis laat ‘Gorbi’ achter? ZDFzeit toont nog niet eerder gepubliceerd materiaal en laat hedendaagse getuigen, begeleiders en beroemdheden aan het woord. Presentator Günther Jauch, Klaus Meine van de Scorpions en Gorbatsjovs vriend Stas Namin halen herinneringen op aan hun zeer persoonlijke ontmoetingen.

Michail Gorbatsjov is een van de belangrijkste staatslieden van de 20e eeuw. Zijn beleid luidde een wereldwijde verandering in. Het leidde tot het overwinnen van de Koude Oorlog, de Duitse eenheid en de politieke omwentelingen in Midden- en Oost-Europa. Gorbatsjov: een arme boerenjongen die de machtigste man in de Sovjet-Unie werd. Iemand die met openhartigheid en humor een nieuw gezicht van de USSR liet zien. Gewaardeerd en geliefd in het buitenland, verguisd door sommigen thuis en gezien als een vernietiger van het communisme.

Geef een reactie