Planetarium in Halle: Geen Sigmund Jähn planetarium

Het nieuwe planetarium in Halle zal niet het achtervoegsel ‘Sigmund Jähn’ krijgen – en ook geen andere. De gemeenteraad besliste woensdag 24 februari. De stemming werd voorafgegaan door een lang debat.

Het nieuwe planetarium in Halle wordt niet vernoemd naar de DDR-kosmonaut Sigmund Jähn. De gemeenteraad besloot hier woensdag toe. De meerderheid stemde in met het voorstel om het nieuwe gebouw ‘Planetarium Halle’ te noemen. 28 gemeenteraadsleden stemden voor het voorstel van de Grünen, 18 waren tegen en drie gemeenteraadsleden onthielden zich van stemming. Voordat de beslissing werd genomen, was er nog een discussie over de ‘ aan de naam, de eerste Duitser in de ruimte. De fractie van die Linken bracht dit voorstel samen met andere fracties. De tegenstanders van een dergelijke aanwijzing verklaarden dat Jähn een vertegenwoordiger was van het DDR-regime.

Die Linken in de gemeenteraad omschreef de nieuwe naam als een ‘ontmoedigd compromis’. Andere parlementaire fracties brachten vóór het besluit verdere aanvullingen op de naam aan. De parlementaire fractie van de vereniging ‘Hauptsache Halle’ suggereerde bijvoorbeeld de naam van de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong. De naam van de 44-jarige Duitse astronaut Alexander Gerst werd ook genoemd in de discussie, die bijna een uur duurde.

Het nieuwe planetarium moet eind 2021 in Halle worden gebouwd in de rotonde van een voormalige gasmeter aan de Holzplatz . Onder de sterrenkoepel vinden dan lezingen, concerten en hoorspelen plaats en wordt kennisdocumentatie getoond. Voor kunstenaars is er de mogelijkheid tot visueel schilderen. De projectoren kunnen opnamen en video’s van 360 graden naar de koepel sturen. Zelfs bruiloften zouden mogelijk moeten zijn.

Het oude planetarium voor ruimtevluchten in Halle bevond zich op het Peißnitzinsel en had sinds 1978 het achtervoegsel ‘Sigmund Jähn’. Het werd zwaar beschadigd tijdens de overstroming van 2013 en werd later gesloopt.

Geef een reactie