Radio vanuit een voormalige DDR-treinwagon

Wellicht dat je je het nog herinnert: Radio London, een radiozender met alternatieve muziek die uitzond vanuit ene treinstel dat in Eerbeek stond opgesteld. Dat treinstel kwam oorspronkelijk uit de voormalige DDR.

In juli 1995 ging Radio London (niet te verwarren met de gelijknamige zeezender uit de jaren zestig) van start met uitzendingen op de kabel. De studio was een treinstel in Eerbeek. Al gauw werd de naam gewijzigd in Qfm Quality Radio. Op 14 januari 1998 veranderde de naam in Q Radio en vertrok men uit de treinwagons.

De zender had geen lang leven, maar de studio’s die in een treinstel zaten spraken boekdelen. Er ging zelfs een verhaal dat de trein voorheen door Erich Honecker gebruikt zou zijn om door de Stasi enkele mensen te laten vermoorden. Hier is echter nergens iets over terug te vinden.

Rob Olthof, die vele jaren actief was met verhalen over de zeezenders die in Nederland te ontvangen waren herinnerde zich in 1996: “In de jaren ‘’90 werd ik gebeld door een zekere Peter Jansen. ‘Heb jij voor mij op korte termijn de jingles van Radio London?’ vroeg hij. Die kon ik leveren… Over een paar maanden start ik Radio London op vanaf Eerbeek vanuit de voormalige treinwagon van Honecker, verklaarde hij.”

Olthof vertelde verder: “Maanden later belde hij dat London op de kabel zat. Wat een teleurstelling: Rock afgewisseld met new-age klanken, Indiase muziek, Panfluit, blues… een allegaartje. Ik ging er eens naartoe en zag Jansen in het treinstel van Honecker met zijn benen op tafel. Echt een manager dus… Ondertussen begon het personeel zich al zorgen te maken. Het einde van London kwam snel in zicht.”

Het station heeft slechts korte tijd bestaan en het audioapparatuur werd uit het oude treinstel gehaald.

Op RTL4 was er in 1995 een videoreportage te zien.

Foto’s: SMC

Geef een antwoord