Stasi bespioneerde Roger Moore tijdens het filmen van James Bond-film in Berlijn

Geheime documenten die zojuist zijn vrijgegeven, tonen aan dat de Stasi de Britse filmploeg in de gaten hield terwijl ze een scène van de film ‘Octopussy’ opnamen bij Checkpoint Charlie, het beroemde kruispunt tussen Oost- en West-Berlijn.

Stasi-agenten, bekend om hun brutaliteit, waren woedend toen ze zagen dat de bemanning op 10 augustus 1982 de grens had ‘overtreden’ en vier keer Oost-Berlijn was binnengedrongen. In de scène moest Moore’s 007 zijn Britse inlichtingenagent, “M”, gespeeld door Robert Brown, ontmoeten en werd hij in een donkere Mercedes 200 naar Checkpoint Charlie gebracht.

De scène werd meerdere keren opgenomen voordat regisseur John Glen tevreden was, en voor elke take moest de auto tot aan de Oost-Duitse grens rijden, voordat hij zich omdraaide en terugkeerde. Maar de bemanning realiseerde zich niet dat de auto Oost-Duitsland binnenreed.

Het rapport van de Stasi-agenten zegt: ‘Bij het afslaan heeft het voertuig de staatsgrens vier keer met ongeveer 4 tot 5 meter overschreden.’

Het deze week gepubliceerde document zegt: ‘Verslag over het filmen van een ‘James Bond’-film, in het westelijke platform van de grensovergang Friedrich/Zimmerstrasse op 10 augustus 1982, tussen 7.30 uur en 13.33 uur. 12 voertuigen verschenen op het westelijke platform van de grensdoorlaatpost … de meeste parkeerden op de parkeerplaats achter het huis Zimmerstrasse 19 a.’

Octopussy was de dertiende James Bondfilm geproduceerd door EON Productions, met Roger Moore als James Bond. De film kwam voor het eerst uit op 6 juni 1983 en werd tussen 10 augustus 1982 en 25 januari 1983 op verschillende locaties opgenomen. Het budget werd geschat op 27,5 miljoen dollar. De film verdiende zichzelf ruim terug: hij bracht wereldwijd bijna 190 miljoen dollar op. Roger Moore ontving 4 miljoen dollar voor zijn werk aan deze film.

De proloog van de film speelt zich af in een Latijns-Amerikaans land. 007 betreedt een militaire basis, alwaar hij een bom plaatst bij een speciaal radar-/codevliegtuig. Bond wordt betrapt en gearresteerd, maar ontsnapt onderweg als een vrouwelijke collega de aandacht van de bewakers afleidt. Bond vliegt vervolgens weg in een klein vliegtuigje, maar krijgt een hittezoekende raket achter zich aan. Hij weet aan de raket te ontkomen met diverse capriolen en duikt door de hangar heen die vervolgens opgeblazen wordt door de raket. Door de vlucht raakt zijn brandstof op en zien we de beroemde scène waarin hij droog komt te staan bij een benzinepomp.

Direct na de titel belanden we in Oost-Berlijn, waar een clown op de vlucht is voor twee messenwerpers, die duidelijk tweelingbroers zijn. Uiteindelijk gooien ze bij een sluis een mes in zijn rug en raakt hij te water. Hij strompelt aan land en loopt naar de Britse ambassade. Hier valt hij dood neer door een raam, waarbij hij een gouden ei laat vallen.

James Bond krijgt de opdracht de zaak te onderzoeken. De clown bleek geheim agent 009 te zijn en het gouden ei bleek een vervalst Fabergé-ei te zijn. Het echte ei, het Kroningsei, wordt in Londen geveild. Samen met kunstexpert Jim Fanning van MI6 gaat Bond naar de veiling. Daar valt het hem al snel op dat een zekere Kamal Khan, een verbannen Afghaanse prins, het ei per se wil kopen. Hij biedt, opgejaagd door Bond, zelfs over zijn limiet heen. Bond wisselt het ei tijdens de veiling om voor het valse ei. Khan koopt het uiteindelijk voor een half miljoen pond. Hij verlaat, uiteraard geschaduwd, de veiling en pakt het vliegtuig terug naar India.

Bond vertrekt ook naar India met het echte ei, waar hij de plaatselijke agent Vijay ontmoet. Tijdens een spelletje backgammon tegen Khan, zet Bond het echte ei in. Hij gooit met de verzwaarde dobbelstenen van Khan en wint de pot. Khan stuurt meteen zijn rechterhand Gobinda achter Bond aan met een groep moordenaars. Bond en Vijay slagen er echter in om in het plaatselijk MI6-station te komen, waar Q een afluisterapparaatje in het ei stopt. Magda, een vrouwelijke helpster van Khan, verleidt Bond uiteindelijk (waarbij hij een tatoeage van een blauwgeringde octopus bij haar ontdekt) en steelt het ei, waarna Bond wordt ontvoerd naar Khans paleis. Bond ontsnapt uit zijn cel en ontdekt via het afluisterapparaatje dat Khan samenwerkt met Orlov, een generaal uit de Sovjet-Unie. Blijkbaar zitten zij achter de smokkel van de vervalste juwelen.

Bond ontsnapt aan Khan en Gobinda. Hij is erachter gekomen dat Khan contact heeft met een geheimzinnig paleis waar alleen vrouwen in worden toegelaten. Bond dringt er binnen en ontdekt de betekenis van de tatoeëring: het eiland staat onder leiding van een vrouw die zichzelf Octopussy noemt. Zij sluit prompt vrede met Bond, die in een eerdere missie haar vader moest arresteren maar hem de vernedering bespaarde. Orlov heeft Russische kunstschatten omgeruild voor vervalsingen, zodat Khan de juwelen via Octopussy’s circus naar het westblok kan smokkelen. Een nieuwe aanval door beroepsmoordenaars leidt tot de dood van Vijay, maar Q redt Bond met een duikboot vermomd als krokodil.

Omdat Orlov en Khan elkaar in Karl-Marx-Stadt zullen ontmoeten, gaat Bond hier ook heen. Als hij de trein van het circus binnendringt (waarbij hij een van de messenwerpers uitschakelt), ontdekt hij dat Orlov en Khan de kist met de juwelen verwisselen voor een kist met een atoombom erin. Orlov wil de bom laten afgaan op een Amerikaanse basis in West-Duitsland, zodat het een ongeluk zal lijken. De generaal is ervan overtuigd dat dit zal leiden tot unilaterale ontwapening in het westen, zodat West-Europa open zal liggen voor een invasie. Bond gaat aan boord van de rijdende trein voordat deze de grens overgaat. Orlov probeert in paniek te volgen, maar wordt door Oost-Duitse grenswachten neergeschoten. KGB-generaal Gogol die de juwelensmokkel ontdekt heeft, arriveert te laat om achter Orlovs plan te komen. Bond raakt intussen op de trein in gevecht met Gobinda en de overlevende messenwerper en valt van de trein, zodat hij al liftend naar de basis moet zien te komen.

Bond legt de laatste kilometers af door een Alfa Romeo GTV6 te stelen, zodat hij de politie en later ook de bewakers van de basis achter zich aan krijgt. Hierop vermomt hij zich als clown en verstoort de show, omdat de bom onder het kanon van de levende kanonskogel zit, zodat hij de bom exact op het laatste moment onschadelijk maken kan. Octopussy gaat terug naar India om zich te wreken op Khan en valt met al haar vrouwen diens paleis binnen. Toch slaagt Khan erin haar te overmeesteren en als gijzelaar mee te nemen. Bond komt echter, met hulp van Q, ook binnenvallen en springt op Khans vliegtuig. Gobinda wordt van het vliegtuig gegooid en Bond saboteert een motor, waarna hij met Octopussy uit het vliegtuig springt als dit langs een bergtop scheert. Khan zelf verongelukt met het vliegtuig. Nu de zaak voorbij is, komt Gogol naar Londen om aan M uit te leggen dat de Sovjetregering alle betrokkenheid ontkent, maar wel de juwelen terug wil. Bond doet echter alsof hij zwaargewond is geraakt, zodat hij wat tijd met Octopussy kan doorbrengen.

Geef een reactie