TV-Tip: Das schweigende Klassenzimmer

Op ZDF is vanavond om 20.15 uur de film ‘Das schweigende Klassenzimmer’ te zien.

Een Oost-Duitse schoolklas hoort in 1956 over het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjettroepen. Uit solidariteit besluiten de leerlingen de slachtoffers gedurende twee minuten stilte te herdenken. Het is een klein gebaar met grote gevolgen. De schooldirectie is in rep en roer. De minister van onderwijs komt aangesneld om de leerlingen van een contrarevolutionaire daad te betichten. De kinderen worden tegen elkaar uitgespeeld om de aanstichter van ‘het verzet’ te noemen.

Mooi hoe de Duitse regisseur Lars Kraume een sfeer van stille paranoia neerzet in naoorlogs Duitsland. Hij deed het eerder met het voortreffelijke ‘Der Staat gegen Fritz Bauer’, waarin Duitsland niet zat te wachten op de nazi-jager uit de titel. Met ‘Das schweigende Klassenzimmer’, gebaseerd op het boek van Dietrich Garstka die in 1956 zelf deel uitmaakte van de klas, laat Krause zien wat er in dezelfde periode aan de andere kant van de nog te bouwen muur gebeurde.

Terwijl op de achtergrond Elvis Presley de heupen losgooit op ‘Tutti Frutti’, komen er in de families van de leerlingen geleidelijk aan ook steeds meer oorlogsgeheimen bovendrijven. De scholieren moeten bepalen hoe ze daarmee omgaan. Het is een pakkend verhaal over ware solidariteit en burgermoed in de Koude Oorlog. Tegelijkertijd is het een drama dat zichzelf nogal serieus neemt, met weinig lucht. Soms kan een film ook te keurig zijn.

De film uit 2018 heeft in de hoofdrollen Leonard Scheicher, Tom Gramenz, Lena Klenke, Jonas Dassler en Isaiah Michalski.

Geef een reactie