Over

Pieter Janssen (1973) is al vele jaren geïnteresseerd in de landen achter het IJzeren Gordijn.

“Mijn interesse voor de DDR is gewekt eind 1989, enkele weken voor de val van de Muur. Als 16-jarige scholier gingen we op schoolreis naar Berlijn met uiteraard één dagje Oost-Berlijn. Wat ik daar zag verbaasde me. We werden alleen ‘losgelaten’ in deze stad. Hier zagen we onder de grote straat door een voetgangerspad waar mensen probeerden illegale muziekcassettes te verkopen waar mensen op de uitkijk stonden. Toen het op een bepaald moment onveilig werd was alles zo ingepakt en renden enkele mensen met hun ‘winkelwaar’ weg”, zo vertelt hij.

Janssen vervolgt: “Ook kwamen op een bepaald moment in een winkel waar we, om onze Ostmarken op te maken, maar wat chocolade kochten. We hadden net ietsje te weinig Ostmarken dus wilden de rest met Westmarken betalen, maar dat werd halsstarrig geweigerd. In het restaurant waar we ’s avonds gingen eten vroeg men wat we wilden drinken waarop het meerendeel ‘cola’ als antwoord gaf. Dat was op dus moesten we iets anders nemen. Niet erg, maar wel heel erg vreemd. Kortom: Erg indrukwekkend.”

Toen na het bezoek aan de DDR enkele weken later de Muur viel en binnen het jaar de DDR niet meer bestond, wist Pieter Janssen contact te krijgen met vele personen die de DDR ontvlucht waren, hier boeken over schreven of hun verhalen op een andere manier in de media brachten.

Op deze website zaken die zich achter het IJzeren Gordijn afspeelden, niet enkel droevige zaken maar ook positieve ontwikkelingen. Daarnaast een grote catalogus van films en boeken die het thema ‘IJzeren Gordijn’ dragen. Uiteraard is deze catalogus verre van compleet, aanvullingen en op- of aanmerkingen zijn altijd welkom.