Oude DDR verkiezings-fraude anno 2020 in Wit-Rusland

Volgens de Wit-Russische Kiescommissie heeft president Aleksandr Loekasjenko de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland gewonnen met 80 procent. Oppositiekandidate Svetlana Tichanovskaja zou stranden op amper 9,9 procent, maar ze weigert haar nederlaag te erkennen en beschuldigt de overheid van grootschalige fraude. Duizenden burgers kwamen gisteravond op straat, maar werden hard aangepakt door de ordediensten. Er vielen tientallen gewonden. Een gemanipuleerde verkiezingsuitslag is niet nieuw en was voor de val van de Muur eerder regel dan uitzondering.

Veel Wit-Russen geloven dat het er oneerlijk aan toe is gegaan. Loekasjenko, ook wel de laatste dictator van Europa genoemd, is al sinds 1994 aan de macht en wint meestal de verkiezingen met stalinistische scores. Het lijkt erop dat dit ook nu weer het geval is.

Meteen na de publicatie van de eerste officiële exitpoll trokken mensen de straat op hun stem op te eisen. Ze pikken het niet dat Loekasjenko de verkiezingen met 80 procent zou hebben gewonnen, terwijl er de voorbije weken tienduizenden mensen tegen de president op straat kwamen en er gisteren lange rijen mensen stonden aan te schuiven bij de stembureaus om hun steun aan de oppositie te geven.

Oppositiekandidate Svetlana Tichanovskaja verwerpt de eerste exitpoll en beschuldigt de overheid van verregaande verkiezingsfraude: “Ik geloof wat ik zelf gezien heb. De meerderheid was voor ons.”

In de hoofdstad Minsk en vele andere steden verzamelden zich al snel honderden mensen. De doorgaans vreedzame demonstranten werden geconfronteerd met een massale politieaanwezigheid en geweld. De oproerpolitie dreef de massa uiteen met flitsgranaten, traangas en rubberkogels.

Op sociale media circuleren beelden van bebloede demonstranten en ook van een zwaar politiebusje dat een demonstrant omver rijdt. Volgens de Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Viasna kwam de man om het leven. Er zouden ook honderden gewonden zijn en honderden betogers werden opgepakt.

Aleksandr Loekasjenko heeft zelf nog niet gereageerd op de resultaten. Maar dat hij met een monsterscore zou winnen, stond in de sterren geschreven. Toezicht op hoe het stemmen verliep was er bijna niet. Buitenlandse verkiezingswaarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) kregen geen uitnodiging. Buitenlandse journalisten werden geweerd en binnenlandse waarnemers werden opgepakt.

Hoewel het internet in Wit-Rusland gisteren grotendeels werd platgelegd, konden burgers ook meer duidelijke pogingen tot fraude vastleggen op camera en verspreiden:

Geef een reactie