TV-tip: Gorbachev-Reagan: Duel at the top

Toen Gorbatsjov en Reagan elkaar in 1985 voor het eerst ontmoetten, stonden de VS en de Sovjet-Unie lijnrecht tegenover elkaar. Vanavond is op Canvas de documentaire ‘Duel at the top’ te zien vanaf 21.10 uur.

De VS en de Sovjet-Unie wilden elkaar de loef afsteken en waren absoluut niet van plan om vrede te sluiten, maar dat is uiteindelijk -tegen alle verwachtingen in- toch gebeurd. Het Westen ziet de voormalige Russische leider als een echte held, maar in zijn eigen land wordt hij gezien als een verrader en een slechte leider. Reagan op zijn beurt was voor sommigen ‘a good guy’, voor anderen een sluwe vos of een oude acteur met weinig verstand.

Toch blijven enkele vragen onbeantwoord. Waarom hebben ze voor vrede gekozen? Wat waren hun echte intenties? Vragen waarop het antwoord verschilt naargelang de geografische bril waardoor men kijkt.

Gorbachev-Reagan: ‘Duel at the top’, vanavond op Canvas van 21.10 tot 22.07 uur.

Geef een reactie