Die Linke wil nieuwe planetarium Halle noemen naar Sigmund Jähn

Politieke partij Die Linke in Halle heeft een petitie gestart om het nieuwe planetarium de naam ‘Sigmund Jähn’ te geven.

“Dit is bedoeld als eerbetoon aan het levenswerk van de eerste Duitser in de ruimte en de in heel Europa erkende kosmonaut, en om een brug te slaan tussen het nieuwe en het oude planetarium, dat ook naar Sigmund Jähn is genoemd”, zo laat een woordvoerder van de partij weten.

Op 24 februari zal de petitie aangeboden worden.

“Dertig jaar na de val van het communisme bestaan er nog steeds breuken tussen Oost en West. Dit is te zien aan de roem van Sigmund Jähn. In de nieuwe federale staten kent iedereen de eerste Duitser in de ruimte en zijn levensverhaal. Wat in het Vogtland algemene kennis is, is in het Zwarte Woud eerder vakkennis. In de oude federale staten concentreerde men zich meer op astronauten en minder op kosmonauten. Deze discrepantie wijst niet alleen op de verschillende ervaringen, maar ook op de verschillende evaluatie van gedenkwaardige verwezenlijkingen. Veel mensen in Oost-Duitsland hebben terecht het gevoel dat hun levensprestaties minder worden erkend”, zo laat de partij in een statement weten.

De politieke partij vindt de keuze voor de naam om te erkennen dat er in de DDR veel mensen waren die gewoon hun leven leefden en herinneringen hebben. Dit alles kan na ruim 30 jaar nog steeds niet worden uitgelegd. Wij blijven erbij dat het belangrijk en goed is om het planetarium naar Sigmund Jähn te noemen en zijn levenswerk te eren – zonder oude breuklijnen en zonder zwart-witdenken”, zo besluit men.

Geef een reactie