Tentoonstelling om jongeren aan te trekken

Er komt een tentoonstelling in de voormalige vrouwengevangenis in Hoheneck, die vooral bedoeld is om jongeren aan te trekken. Daarom moeten ideeën van studenten in de planning worden opgenomen, zegt burgemeester Marcel Schmidt van Stollberg in een interview met de MDR: “We zouden graag de geschiedeniscursussen van de omliggende middelbare scholen in de toekomst willen opnemen.”

Om jongeren te bereiken, wil men in de eerste plaats vertrouwen op audiovisuele middelen in plaats van op ‘exposities in vitrines’. Volgens Schmidt is het de bedoeling dat de technologie automatisch herkent hoe de jonge bezoeker zich beweegt in de voormalige vrouwengevangenis en reageert met lichteffecten en informatie op de daarvoor bestemde punten. Schmidt verwacht dat de tentoonstelling eind 2022 of begin 2023 opent.

Naast de nieuwe permanente tentoonstelling over de beruchte vrouwengevangenis, zullen er nog vele andere educatieve en vrijetijdsactiviteiten voor jongeren op de site worden geconcentreerd. Hierdoor hoopt de stad op een levendig publiek. Een kinder- en jeugdtheater en het wetenschappelijk avonturencentrum ‘Phenomenia’ zijn er al gevestigd. In de toekomst zal er een tentoonstelling over handel en migratie zijn, evenals seminariezalen en overnachtingsmogelijkheden voor schoolklassen die dan meerdere dagen in het gebied kunnen verblijven. “We gaan ervan uit dat deze structuur van verschillende aanbiedingen die alleen op kinderen en jongeren zijn afgestemd, interesse kan wekken”, aldus Schmidt.

De voormalige ridderburcht Hoheneck in Stollberg werd in 1862 omgebouwd tot de ‘Koninklijke Saksische Penitentiaire Inrichting’. Tijdens het nationaalsocialisme werd het gebruikt als mannengevangenis en opnieuw als vrouwengevangenis in de DDR. De gedetineerden moesten in een drieploegensysteem werken en onder meer beddengoed en kousen produceren voor export naar het Westen. Veel politieke gevangenen werden van daaruit naar de Bondsrepubliek gedeporteerd.

Geef een reactie