Günter Rössler – Meer dan de ‘naaktfotograaf van de DDR’

De Leipzigse fotograaf Günter Rössler zou dit jaar 95 zijn geworden. Zijn foto’s van naakte, vrouwelijke schoonheden in het DDR-tijdschrift ‘Magazin’ fascineerden duizenden. Maar Rössler fotografeerde ook mode, ensceneerde stillevens en werkte als fotoreporter. Een tentoonstelling over het veelzijdige werk van de fotograaf wacht op opening in de Kunstverein Talstraße in Halle en daarnaast is er een interessante catalogus over het werk van Rössler verschenen.

Poëtisch getekend met contrasten, omgeven door licht en schaduw, gereduceerd tot zwart en wit, zo ontstaan ​​de schoonheden van Rössler, wat hem tot de beroemdste naaktfotograaf van de DDR maakte. Vanaf 1957 publiceerde de fotograaf zijn foto’s in het ‘Magazin’, dat naast literatuur, rapporten en feature-pagina’s ook minstens één naaktfoto publiceerde in elk maandelijks nummer.

Ondanks hun dromerigheid lijken de meisjes van Rössler zelfverzekerd. Het zijn meer dan voyeuristische objecten, zoals Kirsten Schlegel, de weduwe van Günter Rössler, benadrukt. Als jonge vrouw was zij ook zijn model; vandaag werkt Kirsten Schlegel op het landgoed van de kunstenaar. Zijn naaktfoto’s worden nu beschouwd als klassiekers, vaak zwaar op maat gemaakt, die alleen details van het vrouwelijk lichaam onthullen, maar vaak, ondanks alle enscenering, het spontane, gearresteerd in het moment.

Daarom heten de – helaas gesloten – nieuwe tentoonstelling in de Kunstverein Talstraße in Halle en de bijbehorende catalogus ‘Moments’, Kirsten Schlegel: “Hij heeft de productie gedeeltelijk tot en met de schets voorbereid. En toen we samenwerkten, gaf hij Situaties – en dat was zijn gave – tijdens een pauze of als je aan het praten was, zei hij plotseling: ‘Blijf zo!’ En heeft dit moment vastgelegd dat magisch voor hem was.”

In het werk van Rössler sluimeren nog enkele verrassingen, benadrukt Kirsten Schlegel; Ze heeft al ongeveer een kwart van het landgoed uit zes decennia verwerkt. Ook nu nog verbaast ze zich over de breedte waarin Günter fotografeerde: een goed kwart van zijn werk bestaat in één keer uit de naakten; In het archief zijn nog veel expressieve portretten, mode-, reclame- en reportagefoto’s te vinden.

De show en catalogus tonen voor het eerst een 18-delige serie met vrouwelijke hoedmodellen uit Düsseldorf uit 1956, die verrassen door hun consistente enscenering in de studio, verfijnd, à la Audrey Hepburn. Dit staat in contrast met de tentoonstelling en catalogus, aangezien veel foto’s uit de mode zich verspreiden in bekende DDR-tijdschriften zoals ‘Sibylle’ of ‘Modischen Maschen’. Ze tonen – in kleur, let wel – jonge DDR-fotomodellen die meestal leken waren en voor weinig geld werkten, maar die niet op Rösslers foto’s te zien zijn.

De fotograaf ging met hen de studio uit, nam foto’s van hen in het alledaagse socialistische leven, waarbij hij het elitaire aspect van de mode wegnam, maar in plaats daarvan die speciale, artistieke levenshouding overbracht waar ‘Sybille’ beroemd om was. Bovendien is de natuurlijke uitstraling van Rösslers modellen in zijn DDR-modefotografie indrukwekkend, benadrukt Matthias Rataiczyk van kunstvereniging Talstrasse. Hij ontwierp de tentoonstelling en catalogus.

Bovendien kan men zich nog steeds verbazen over de passie van de fotograaf voor fotoreportage. Voordat Günter Rössler vrouwen, gekleed of naakt fotografeerde, reisde hij naar de Balkan als fotoreporter voor tijdschriften als ‘NBI’ of ‘Freie Welt’. Zo werden in de jaren zestig sfeerfoto’s gemaakt, uit Albanië, Joegoslavië en Griekenland, die de Kunstvereniging Talstrasse ook laat zien tussen zo’n 160 foto’s.

De catalogus bevat ook artikelen van TO Immisch, gepensioneerd curator fotografie bij Moritzburg en Volker Rodekamps, directeur van het Leipzig City History Museum, eveneens gepensioneerd. De twee Rössler-shows brachten ooit Rodekamp-bezoekersrecords onder zijn hoede: voor die op de 80ste en 90ste verjaardag. De kunstvereniging Talstrasse organiseert dit jaar nu de 95ste editie voor de fotograaf. Hoe de reactie zal zijn, wordt weergegeven onder Corona.

Geef een reactie