Joeri Gagarin: Sporen van een 60-jaar oud bezoek in Erfurt

Joeri Gagarin was in 1961 de eerste mens die in een baan om de aarde draaide. Zaterdag 9 maart 2024 zou hij 90 jaar zijn geworden. Kort na zijn ruimtereis bezocht hij de DDR-districtsstad Erfurt. De sporen zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar.

Gagarin-stad Erfurt – tot op de dag van vandaag zijn er sporen die ons herinneren aan het bezoek van astronaut Yuri Gagarin aan Erfurt. Op 12 april 1961 werd de man uit West-Rusland de eerste persoon die in de ruimte rond de aarde draaide. Er werd een figuur van licht geboren. Niet alleen in het ‘Oostblok’.

Ongeveer drie jaar later, in oktober 1963, bezocht Gagarin Oost-Duitsland. Aan zijn zijde: Valentina Tereshkova – de eerste vrouw in de ruimte. Na een bezoek aan de Verenigde Naties in New York stopten ze, eerst in Oost-Berlijn. Toen gingen de ‘Sovjet-hemelse broers en zussen’, zoals president Ulbricht hen noemde, uit elkaar.

Live optreden van Gagarin in de Thüringenhalle in Erfurt
Tereshkova ging naar Karl-Marx-Stadt, Gagarin naar de districtshoofdstad Erfurt. Ze betraden de respectievelijke stadhuizen op het geluid van het ‘Steigerlied’ – tegelijkertijd en live uitgezonden op de DDR-televisie . In de Thüringenhalle in Erfurt omhelsde en kuste een enthousiaste toeschouwer Gagarin stormachtig – waarschijnlijk ongepland. Tijdens een stadsrondleiding achteraf juichten honderden inwoners van Erfurt Gagarin toe. Vrijwillig en niet opgedragen, zegt de Erfurt-historicus Steffen Raßloff.

Van de Mao Tse Tung tot de Yuri Gagarin-ring
De beroemde gast werd ondergebracht in het ‘Erfurter Hof’ en niet in het Interhotel ‘Kosmos’. De bouw ervan begon pas zes jaar na het bezoek van Gagarin. Veel later, in 1980, werd het hotel geopend met de sterren in het logo. Naast 321 kamers waren er op de 17e verdieping het restaurant ‘Galaxis’ en het café ‘Orbit’.

Sigmund Jähn huldigde de buste van Gagarin in
Er is geen bewezen verband tussen het bezoek van Gagarin en de futuristische naamgeving, maar het ligt voor de hand. Het adres van het hotel was immers: Juri-Gagarin-Ring 127. In tegenstelling tot het hotel, dat nu ‘Radisson Blu’ heet, mocht de straat zijn naam behouden. In 1964 kreeg het de naam Juri Gagarin Ring. Daarvoor heette het twaalf jaar lang de Mao Tse Tung Ring. De buste van Yuri Gagarin, direct tegenover het hotel, werd in 1986 ingehuldigd door Siegmund Jähn, de eerste Duitser in de ruimte. Astronaut Gagarin was toen al dood en stortte neer tijdens een trainingsvlucht met een Russische MiG.

Ongeveer een minuut rijden verderop, ook op de Juri Gagarin Ring, hangt sinds 2013 een enorm portret van de kosmonaut aan de muur van een huis. Het is waarschijnlijk de meest recente eer die aan de Sovjet-astronaut in Erfurt is toegekend. Het werd gerealiseerd door graffitikunstenaars uit Erfurt, legaal en in opdracht van woningbouwvereniging Kowo. Er was ook ooit een Yuri Gagarin-school in Erfurt. Na het einde van de DDR werd het omgedoopt tot de Wilhelm Busch-basisschool.

Geef een reactie