Een Trabant wordt steeds duurder

De kleine DDR-auto Trabant maakt een comeback: minder in het dagelijks leven op de weg, maar onder verzamelaars en nostalgici. De hoge prijzen zouden nog verder kunnen oplopen.

De DDR-cultauto Trabant wordt nieuw leven ingeblazen als klassieke auto en wordt een lucratieve investering. “Gemiddeld worden de kleine auto’s, ooit belachelijk gemaakt als ‘plastic bommenwerpers’ en ‘racekarton’, momenteel aangeboden voor ongeveer 7.300 euro”, zegt Gerd Heinemann van het adviesbureau BBE Automotive van het Duitse persbureau.

Het adviesbureau maakt regelmatig marktanalyses voor klassieke en moderne klassiekers in Duitsland. Voor sommige speciale Trabi-varianten worden op internet zelfs prijzen van 25.000 euro en meer gevraagd. “De prijzen zullen blijven stijgen”, schat Heinemann. Vijf procent per jaar is vrij realistisch.

Zestig jaar geleden werd de Trabant 601 op de voorjaarsbeurs van Leipzig aan het internationale publiek gepresenteerd. Het verving de voorgaande modellen Trabant 500 (P 50) en 600 (P 60). Tot de Duitse hereniging werden er meer dan 2,8 miljoen exemplaren van de 601 gebouwd in Zwickau, waarmee het het best verkochte Trabant-model was.

Na de Duitse hereniging was de DDR-auto in het dagelijks leven nauwelijks meer in trek als auto, maar werd hij een ster op het grote scherm in films als ‘Go Trabi Go’ en ‘Trabbi goes to Hollywood’. Sinds enkele jaren stijgt het aantal registraties in Duitsland weer: volgens de Federale Autoriteit voor Motorverkeer werd de grens van 40.000 in 2023 opnieuw overschreden.

Geef een reactie