Historische MZ-productie keert terug naar Zschopau

De legendarische MZ-hallen in Zschopau stonden bijna 30 jaar leeg – nu zijn de oude productiemachines terug. Het opkomende museum moet binnenkort de bewogen geschiedenis van de motorfietsbouw in Zschopau vertellen.

Na het faillissement van MZ verhuisden de productiemachines in 1993 naar een fabriek in de wijk Großolbersdorf in Hohndorf. Daar liepen ze tot 2014 voor ‘MuZ Motorrad- und Zweiradwerk GmbH’. Na hun faillissement kocht het Hohndorfer metaalverwerkingsbedrijf ‘Klädtke’ de fabriek.

De machines bleven in de hal. “Ik zou het jammer vinden om ze weg te gooien”, zegt bedrijfseigenaar Dirk Klädtke (46). In de oude MZ-fabriek in Zschopau is vorig jaar een enduromuseum gebouwd. Het was toen duidelijk dat de voormalige productie daar ook thuishoorde.

Er waren vijf vrachtwagenladingen nodig om de 25-tons inventaris van Hohndorf terug naar Zschopau te brengen. Onder hen zijn oude werkbanken, landmeetkundige apparatuur en kantoorapparatuur – maar het middelpunt zijn de vijf grote machines waarmee de motoronderdelen werden gedraaid en gefreesd.

“Ze moesten worden grootgebracht met de eerbiedwaardige MZ-lift”, zegt Markus Schachtschneider (54), directeur van de Museumstichting. “Die dag was het 35 graden Celsius – het was slopend werk.”

De machines staan ​​nu op de eerste verdieping van de MZ-fabriek, waar voorheen de motorframes werden gemaakt. De opening van het ‘Industrie- en Technologiemuseum’ is gepland in het voorjaar van 2022 – precies op tijd voor het 100-jarig jubileum van de motorfietsbouw in Zschopau. Het naburige Enduro Museum zou al eind augustus open kunnen gaan.

Geef een reactie