Kleinzoon van Heinz Melkus krijgt opa’s legendarische DDR-sportwagen

Toen kleinzoon Sepp (39) gebeld werd, stokte hij op adem. “Ik heb een 50 jaar oude RS 1000 van haar grootvader te koop”, zei iemand uit België. Het gaat om ‘de Ferrari van het Oosten’, de wagen van Heinz Melkus (1928-2005), een Oost-Duitse autocoureur en constructeur van sportwagens. Hij richtte het bedrijf Melkus op om race- en sportwagens te produceren, zijn op Wartburg gebaseerde Melkus RS 1000 was met 101 gebouwde auto’s de meest succesvolle.

Sepp Melkus: “Een sensatie! Onze familie bezit zelf niet meer zulke oude raceauto’s, waarvan er tot 1979 dus slechts 101 zijn gebouwd. En ik wist ook niet dat er een auto in het buitenland werd verkocht.”

Hij reed meteen naar een klein stadje in de buurt van Antwerpen en was verbaasd. Alfons-Achiel Olbrecht (93) bezit er een eigen Wartburg-museum. En daar was hij dan – een bijna gloednieuw, werkend exemplaar van de enige DDR-racewagen.

“Tot de sluiting van de fabriek in Eisenach had dhr. Olbrecht een erkende werkplaats in België die Wartburgs verkocht en onderhield onder de algemene importeur Pireus. Hij verkoopt de collectie nu vanwege zijn leeftijd”, zegt Sepp Melkus.

Ooit kostte de Melkus RS-1000 30.000 Oost-Duitse mark, nu moet je voor een exemplaar tussen de 100.000 en 160.000 euro neertellen.

Volgens het kentekenbewijs werd de Belgische speedster op 24 maart 1972 geregistreerd op naam van een ingenieur uit de DDR. Zijn erfgename verkocht hem na 1987 aan de Belg.

Sepp Melkus: “Ik zal de komende weken het mooie exemplaar naar Dresden brengen. En dan help ik de oude man ook nog om zijn fantastische collectie Wartburg oldtimers en twee hallen vol Wartburg reserveonderdelen te verkopen.”

Geef een reactie