De repetities van Checkpoint Charlie zijn van start

Op 13 augustus 1961 werden Oost- en West-Berlijn in één nacht verdeeld dor prikkeldraad. In de nieuwe Nederlandse musical ‘Checkpoint Charlie’, met liedteksten van Stef Bos, worden Berlijners gevolgd, die van de een op de andere dag familie en vrienden, kansen en mogelijkheden moeten missen omdat ze niet meer welkom zijn in de andere helft van hun stad. Donderdag 1 december zijn de repetities gestart, in de loop van 2023 wordt de musical in diverse theaters opgevoerd.

“Na twee jaar voorbereiding is het bijzonder om eindelijk met de acteurs de repetitieruimte in te kunnen duiken.” aldus producent/regisseur Fons van Rongen. “Alles is nieuw. Het script, de muziek en het decor. Dat maakt het bijzonder. We gaan de komende weken met elkaar deze voorstelling stap voor stap zien groeien en ik kan niet wachten om het publiek het eindresultaat te laten zien.”

De droom van de zangers die op doorbreken staat, spat uiteen op het fonkelnieuwe prikkeldraad, terwijl de groenteman, haar vader, zijn waar verkoopt zoals altijd: Hij is tevreden in de DDR. De slenterende grenswachter die helpt om het prikkeldraad te veranderen in beton begrijpt eigenlijk niet wat hij hier doet. Hij praat met de oma die haar pasgeboren kleinkind niet kan bezoeken vanwege de Muur. De andere kant van de Muur: het Westen, waar ook niet iedereen tevreden is. Want wat als je bent opgegroeid in het Oosten, je je moeder moet missen en je hebt een man, een ambitieuze fotograaf, die niets van dit gemis begrijpt.

En daar, bij het Checkpoint, staat de Amerikaanse soldaat op wacht. Hij ziet de mensen die op ‘Prikkeldraadzondag’ wakker zijn geworden in een paralelle wereld. Hij ziet ze in het duister tasten, gescheiden van hun familie, hun dromen en de stad zoals ze die kenden. Door de Muur. De Muur die hen verdeelt én verbindt.

De musical is vanaf 14 januari te zien in diverse theaters in Nederland.

Geef een reactie