Volksopstand in de DDR op 17 juni 1953

Op 17 juni 1953 gingen ongeveer één miljoen mensen de straat op in meer dan 700 steden en dorpen in de DDR om te demonstreren tegen de ellendige levens- en arbeidsomstandigheden. De volksopstand was de eerste grote opstand tegen een communistisch regime na de Tweede Wereldoorlog, minder dan vier jaar na de oprichting van de DDR. De opstand werd verpletterd door Sovjet-tanks die de betogers onder schot hielden. Volgens verschillende schattingen werden op 17 juni in Oost-Berlijn en de DDR tussen de 50 en 125 mensen, demonstranten en omstanders, doodgeschoten door Sovjetsoldaten en de Volkspolitie van de DDR.

De Bundesstiftung Aufarbeitung brengt lotgenoten bij elkaar. Op de website van de organisatie zijn verhalen van ooggetuigen opgetekend. Daarnaast is er ook materiaal te verkrijgen over deze opstand. De bibliotheek heeft een uitgebreide inventaris van monografieën en ander materiaal over de oorzaak, het verloop en de gevolgen van de opstand.

Geef een reactie